We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is dé feestdag van Alkmaar: 8 oktober, oftewel Alkmaars Ontzet. In 2017 overigens gevierd op 7 oktober. Uitgegroeid tot een week feest op diverse locaties door de stad. Hoe weet je waar je naartoe moet? Wij zetten de 8 leukste tips op een rij!

In het najaar van 1573 sloeg Alkmaar succesvol een aanval van de Spanjaarden af. Voor het eerst sinds de Tachtigjarige Oorlog doorstond een Nederlandse stad een Spaanse belegering. Van Alkmaar de Victorie! De laatste Spanjaarden vertrokken op 8 oktober 1573. Daarom wordt op die dag (dit jaar overigens gevierd op zaterdag 7 oktober) in Alkmaar nog altijd stilgestaan bij het ontzet.

Het Ontzet van Alkmaar
Weet je nog? 443 jaar geleden speelde Alkmaar een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De stad werd in 1573 belegerd door de Spanjaarden. Op 18 september werd er aan de noordkant van de stad bij de Friese Poort en de Rode Toren heftig gevochten.

De Alkmaarders, geholpen door een Geuzenleger, gaven zich niet zomaar gewonnen en verdedigden zich met hand en tand. Nadat Diederik Sonoy namens Willem van Oranje, verantwoordelijk voor de verdediging van Noord-Holland, opdracht gaf om de dijken rond de stad door te steken, werd het Spaanse leger gedwongen de aftocht af te blazen. Het werd te nat rondom de stad.

Op 8 oktober 1573 was Alkmaar de eerste Nederlandse stad die succesvol een Spaanse belegering had doorstaan en dit gaf andere opstandelingen hoop en moed om door te gaan. In 1648 werd Nederland een onafhankelijke staat, mede dankzij de Alkmaarders. We started something!

Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van Alkmaar werd oorspronkelijk gevierd met kerkdiensten en vuurwerk. Sinds de negentiende eeuw is het een veel groter feest geworden: praalwagens, kinderoptochten, zuurkool met worst, bier bij Het Gulden Vlies

1. De officiële 8 oktober festiviteiten

De 8 October Vereeniging Alkmaar zorgt voor het officiële programma. Elk jaar is er een thema bij de vereniging, dit jaar is dat: wereldwijd. Van 30 september tot 7 oktober is er een veelzijdig programma.

Op 30 september kan je van 13.00 uur tot 17.00 uur in restaurant Koekenbier jezelf onderdompelen in het geuzenleven. Want waarom wilden die Spanjaarden onze prachtstad veroveren?

Op 7 oktober is er een vol programma: vanaf 8:00 uur optochten, demonstraties van de brandweer en natuurlijk de zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein. Leuk feitje: dit jaar is het de 10e keer dat Alkmaarders massaal zuurkool eten.

Ook de historische kermis is weer terug op de Noorderkade. Van woensdag 4 oktober tot zondag 8 oktober kan jong en oud zwieren en zwaaien op de nostalgische oudhollandse kermis.

De afsluiter van de avond, de klapper van de vuurpijl… een lasershow! Dit keer dus geen vuurwerkshow, maar een duurzame manier om het ontzetfeest af te sluiten. Tussen de Ringersbrug en de Friesebrug is deze show om 22.00 uur te vinden.

30 sep – 7 okt   hele dag   8october.nl

2. Stedelijk Museum gratis toegankelijk

Spaanse soldaat in Stedelijk Museum Alkmaar

Elk jaar is de Spaanse soldaat weer aanwezig met spannende verhalen….

Wil je echt wat leren van de geschiedenis van Alkmaar? Kom naar het Stedelijk Museum. Check de expositie ‘Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573’.

7 oktober   11:00 – 17:00   Stedelijk Museum Alkmaar

3. Peuter- en kleuterfestival

Ook voor de allerkleinste bewoners van Alkmaar is Alkmaar Ontzet een feestje! Naast de historische kermis bij de Noorderkade is het op het Doelenveld de hele dag peuter- en kleuterfestival!

7 oktober   11:00 – 16:00  Doelenveld   Meer…

4. Alkmaars Ontzet op het Ritsevoort

Inmiddels een klassieker: de 7 en 8 oktober optredens op het Ritsevoort. Het overdekte Ontzetfeest in de Koorstraat en het Ritsevoort is elk jaar weer beregezellig. Voor de deur van o.a. Het Gulden Vlies en De Ritsz geniet je dit jaar op 6 en 7 oktober van een lekker drankje en livemuziek. Op de planken staan o.a. Trots, Dr. Groove, Marcha & Friends, Uncle Sue en Hard to Handle. Er is vrij entree.

6 en 7 oktober   hele avond   Ritsevoort

5. ONTZETtend Alkmaar (8 oktober-plein)

Ontzettend Alkmaar

Heb je vorig jaar ook genoten van ‘Ontzettend Alkmaar’? Dan ben je vast blij te horen dat dit gezellige festival ook dit jaar weer onderdeel is van de Victoriefeesten. Van vrijdag 6 t/m zondag 8 oktober kun je weer feesten in de feesttent op de Paardenmarkt.

6, 7, 8 oktober   16:00 – 22:00   Paardenmarkt   Meer…

6. De Brug Ontzet

Lekker dansen en genieten van livemuziek, dat kan op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober op één van Alkmaars bekendste uitgaanspleinen: de Platte Stenenbrug. Met o.a. de band ‘The Tour’.

6 en 7 oktober   15:30 – 23:00   Platte Stenenbrug

7. Barcode – The story continues

Toch liever een dak boven je hoofd tijdens het feesten of misschien ben je nog niet uitgefeest? Podium Victorie opent haar deuren voor een nieuwe editie van Barcode. Verwacht een hele dikke line up, next level entertainment en natuurlijk de lekkerste, beste en meest sexy muziek van het moment!

7 oktober   23:30   Podium Victorie

8. Voorstelling – Karavaan met ‘Moed’

Backflips, salto’s en andere taferelen. Donderdag 5 oktober speelt Karavaan de voorstelling MOED waar een dynamisch en indrukwekkend staaltje acrobatiek tegen de waagtoren wordt gespeeld. Dit keer geen horizontale, maar een verticale theatervloer. Niet voor mensen met hoogtevrees…

5 oktober   19.30, 20.45 en 22.00 Waagplein

Meer weten?

Victorie Feesten

Naast deze 8 tips gebeurt er nog veel meer in Alkmaar in deze feestelijke week. Het hele programma vind je op victoriefeesten.nl. Waar zien we jou?