We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vandaag in de grootste krant van Nederland, een spread over de leukste stad van Nederland: Alkmaar! In het artikel vertelt schrijfster Simone van der Vlugt over de stad en haar favoriete plekjes.

Alkmaar, aangenaam!

De kaasmarkt kennen we allemaal, de Grote Kerk ook. Maar waar moet je nog meer zijn in het verrassend diverse Alkmaar?

Boeken vol zijn er over Alkmaar en haar historie te schrijven en dat heeft schrijfster Simone van der Vlugt ook gedaan. Onder meer haar boek Schijndood verhaalt over de Kaasstad en het was haar wens om de verfilming van Lois, gebaseerd op haar succesvolle thrillerreeks, hier op te nemen.

De bijna 110.000 inwoners tellende plaats kent dan ook veel schilderachtige decors, met zijn grachten met slingerende kinderkopjeswegen, de in verschillende kleuren geschilderde historische pandjes waarvan er geen hetzelfde lijkt en bijna overal een uitstekende (kerk)toren van onder meer de Grote Kerk en de Heilige Geestkapel in het zicht.

Onaangetast

„Alkmaar is een warme, gezellige stad waar veel is te doen, maar die nog niet uit zijn voegen is gebarsten van de toeristen”, omschrijft Van der Vlugt de plaats waar zij al 29 jaar woont. „Een plattelandsstad die het weliswaar van het toerisme moet hebben, maar daardoor niet is aangetast.”

Uiteraard roemt de auteur Alkmaar om zijn geschiedenis. Het was immers de eerste Hollandse stad die zich tijdens de Tachtigjarige Oorlog vrij vocht, in 1573, en die de Spanjaarden met succes wist te weerstaan. „Hier keerden de kansen voor de Nederlanders; een belangrijke kentering.”

Zeker d’Oude Stad, het historische hart waar ook het houten Huis met de Kogel staat, eert dat historische hoogtepunt, met onder meer een muurschildering in de Spanjaardstraat op een van de vele goed bewaard gebleven schilderachtige huizen.

Rondlopend in de binnenstad vind je overal op panden bordjes met de nodige informatie, wat de wandeling een extra laag geeft. Wat ook opvalt is de diversiteit: qua winkels, met naast de bekende shopstraten Langestraat en de Laat ook veel boetiekjes en speciaalzaken, qua restaurants, van de hotspot Meat&Co voor de carnivoor tot Sencha voor de veganist, en qua terrasjes die op elke hoek van de straat of op elk plein zijn te vinden.

Niet voor niets werd de plaats in 2017 nog tot beste winkelstad van Nederland verkozen. Als we dan toch aanstippen wat opvalt, pakken we de vriendelijkheid van de bewoners mee. Een praatje op straat is zo gemaakt en ook in de restaurants wordt enthousiast over de omgeving gepraat.

Mini-Amsterdam

Alkmaar wordt ook weleens mini-Amsterdam genoemd: een stad die compleet is, maar waar je (in elk geval in oktober) nog niet over de toeristen struikelt, en bovendien overal wat te zien. „De verhalen liggen voor het opscheppen”, vindt Simone van der Vlugt. „Eigenlijk verbijsterend dat dat nog niet veel vaker is gedaan. Dus doe ik dat maar.”

En VRIJ hierbij ook!

Bron: Telegraaf

Zeker doen!

De Telegraaf tipt tenslotte nog 5 hotspots voor je dagje Alkmaar:

Turfmarkt
De kaart van restaurant Turfmarkt is verrassend, met onder meer dry-aged rode biet voorzien van Oosterse 3-bonensalade, dorade in zout en Iberico-varken dat voor de neus op de houtskolen wordt gebraden. Al kun je hier ook terecht voor ontbijt en lunch.
De Eendracht in 't IJkgebouw
De huiskamer van Alkmaar noemen ze zichzelf bij De Eendracht Alkmaar in ’t IJkgebouw en het is dan ook gezellig aanschuiven in het houten en industriële interieur. Ooit een wereldwinkel, getuige de teksten op de trap, en een anti-kraakgebouw, te zien aan de streetart op de deur, is het nu een centraal gelegen plek waar hondeneigenaren een koffietje doen, zakenmensen aan de lange houten tafel hun deals bespreken of waar wordt geluncht met landbrood met buikspek of gedineerd met jonge bloemkool geroosterd met vadouvan, amandel en oude boerenkaas.
Samen in de Keuken
De speculaaslikeur, de fudge en zeezoutlikeur, de cannoli’s en de verschillende olijfolies uit de tap (aanrader: die met basilicum): alles wat je in speciaalzaak Samen in de keuken vindt, is persoonlijk door de eigenaren uitgezocht en gehaald uit onder meer Italië en Griekenland.
Living Roots
Potten, vazen, kaarsen, textiel, lampen en zelfs meubelen: het fijne van concept stores is dat je er zo’n beetje alles vindt. Moe van het shoppen, kun je bij Living Roots ook ontbijten met een acaï-bowl of lunchen met sandwiches brie uit de oven, gerookte zalm of vegan tonijnsalade.
Luttik
Wij sliepen in hotel Luttik, gelegen in hartje stad. De zes (elk van elkaar verschillende) kamers zijn ingericht met lichte kleuren en natuurlijke materialen en aan luxe (lees een vrijstaand bad en inloop regendouche) geen gebrek. Mocht je zo dol zijn op het interieur en de accessoires dat je het mee naar huis wilt nemen, dat kan: bijna alles is verkrijgbaar in de bijbehorende winkel.

Zelf lezen? De Telegraaf met Alkmaar uitgelicht ligt vandaag op de deurmat en in de kiosk.

 

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je  het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Elke keer als we iets hebben gevonden dat je moét weten. En da's vaker dan je denkt.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.