We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Je hebt ze vast al eens gezien als je door de stad loopt: kleine stalen kaaspuntjes. Ze leiden je met een route van zo’n 4 km langs leuke, bijzondere en absolute must sees in de Alkmaarse binnenstad. Wij liepen de Kaasroute en zetten op een rij wat je kan bewonderen.

Dit zie je langs de Kaasroute

Kaasroute Alkmaar: kaart

Kaasroute: 4 km, circa 45 minuten

1. Waaggebouw

Waaggebouw op het Waagplein in Alkmaar

De Kaasroute start bij het Waaggebouw. Dit prominente bouwwerk uit 1582 is het gezicht van de Alkmaarse binnenstad én het hart van de kaasmarkt. Een plek vol historie.

Op het Waagplein vindt vanaf 29 maart tot en met 29 september op vrijdagochtend en dinsdagavond, de wereldberoemde kaasmarkt plaats. Daarnaast bevindt zich in het Waaggebouw het VVV kantoor voor alle informatie in en rond Alkmaar. Een prima plek om je route te beginnen!

Tip: Bekijk welke hotspots op het Waagplein Alkmaar te vinden zijn.

2. Nationaal biermuseum De Boom

De Boom: Terras

Bij Proeflokaal de Boom kun je dobberen op het terras

In het beste speciaalbiercafé van Noord Holland kun je genieten van één van de vele speciaalbieren. De gezellige sfeer vind je er het hele jaar door, en in de zomermaanden ligt er ook nog eens een grote dekschuit aan de kade, welke is omgebouwd tot terras.

Ga met mooi weer dus lekker buiten zitten. Neem voor de borrel wel nog even de trap omhoog. Hier vind je namelijk Nationaal Biermuseum De Boom en leer je hoe ‘het gouden nat’ de afgelopen tweehonderd jaar werd gebrouwen.

Tip: liever een bierroute dan een kaasroute? Bekijk de 5 beste spots voor bier in Alkmaar.

3. Huis met de Kogel

Een prachtig monumentaal pand gelegen aan de Appelsteeg. Tijdens het Spaanse beleg in 1573 sloeg een kanonskogel in bij dit huis. De legende gaat dat de kogel dwars door het huis vloog. Niemand in de woning raakte gewond. De kogel is later pas terug geplaatst.

4. Huis met de schopjes

Dit prachtige pakhuis, gebouwd in 1609, heeft haar naam te danken aan de gevelsteen. Hier zijn drie schopjes op te zien , een symbool voor het bakkersambacht. Vroeger woonden en werkten hier Alkmaarse koekenbakkers.

5. Remonstrantse kerk

Op de plek van de in 1659 gebouwde schuilkerk stond eerst een houten gorterij. In de kerk staat een prachtig monumentaal orgel uit 1792. De kerk is in 2012 volledig gerestaureerd. Op vrijdagochtend tijdens het kaasmarktseizoen en tijdens Open Monumentendag is de kerk open voor bezichtigen.

6. De Mient

WijnSpijs Culinaire Wandeling Alkmaar

De mooiste gevels van Alkmaar vind je op de Mient! Deze plek bomvol historie is vandaag de dag nog net zo levendig is als in de tijd van de opbouw, die zelfs helemaal terug gaat naar 1300. Deze plek heeft altijd in het teken gestaan van handel die zich toen nog voornamelijk via het water afspeelde. Tegenwoordig kun je er heerlijk rondlopen, lekker op het terras zitten of winkelen.

7. De Vismarkt

Dit rijksmonument stamt uit de 16e eeuw en tot 1998 werd hier nog op elke vrijdag vis gehandeld. Tegenwoordig staan alleen nog de stenen galerij en de banken, maar deze geven goed weer hoe het er vroeger aan toe ging.

Tip: doe onderweg naar de volgende stop even een drankje op de altijd gezellige Platte Stenenbrug.

8. De Kapelkerk

Deze kerk, gedateerd uit de 15e eeuw, is gotisch maar ook Hollands-classicistisch. Dit komt door diverse restauraties. Het interieur en het exterieur verschillen door deze restauraties enorm. De prachtige glas-in-lood ramen zijn goed zichtbaar aan de kant van de Laat en zeker de moeite waard om te bekijken.

9. De Synagoge

Het huidige uiterlijk van de Synagoge stamt uit 1844 maar de eerste Synagoge op deze plek werd in 1792 gebouwd. Na de tweede wereldoorlog kwam de Synagoge tijdelijk leeg te staan. In 1954 namen Baptisten het gebouw over tot zij in 2008 verhuisden. Na een uitgebreide restauratie werd in 2011 de Synagoge weer in gebruik genomen door de Alkmaarse Joodse gemeenschap.

10. Wildemanshofje

Het hofje dat is vernoemd naar Gerrit Wildeman, die tijdens zijn leven één van de rijkste Alkmaarders was, dateert uit 1713. Het complex bestaat uit 24 woningen. Wildeman had het hofje bedoeld voor oude vrouwen. Tot op de dag vandaag is dit nog altijd het geval.

11. De molen van Piet

Schaatsen op de Alkmaarse grachten? Het is al een paar jaar geleden dat dat kon, maar de vooruitzichten zijn…

Geplaatst door UIT072.nl op Woensdag 21 februari 2018

Voor vele Alkmaarders een begrip in de stad. Deze stellingmolen-korenmolen werd gebouwd in 1769. In 1884 werd de molen overgenomen door Cornelis Piet. De molen wordt nog altijd bewoond en bemalen door een lid van de familie Piet maar is inmiddels wel eigendom van de gemeente.

12. Hofje van Splinter

Dit bekende hofje is gesticht door Margareta Splinter. Zij was van goede komaf, getrouwd en kinderloos. In haar testament liet ze vastleggen dat het hofje was bedoeld voor acht vrouwen die geen man en kinderen hadden en in armoede moesten leven.

Op de gevel hangt een opvallende steen van een vrouw met een ontbloot bovenlichaam en blote voeten. Dit is overigens niet Margareta Splinter. Tegenwoordig worden de woningen verhuurd en zijn het er na een doorbraak 7 geworden in plaats van 8.

13. Het Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Alkmaar

Op zoek naar meer verdieping in de indrukwekkende historie van Alkmaar? Dan ben jij in het Stedelijk Museum op de juiste plek. Naast historische voorwerpen beschikt het museum over een uitgebreide collectie, met interactieve beleving, van schilderijen uit de zeer rijke historie van Alkmaar en de omliggende regio’s. Een museum voor jong en oud!

14. Maerten Pietersz van der Meij

Deze stadstimmerman speelde een belangrijke rol tijdens het Alkmaars beleg tijdens de oorlog tegen de Spanjaarden in 1573. Met in zijn polsstok brieven van het Alkmaarse stadbestuur sprong hij dwars door de Spaanse linies naar opperbevelhebber en geuzenleider Diederik van Sonoy in Schagen. Die geeft gehoor aan het verzoek van het stadsbestuur om de dijken van de Zuiderzee door te steken en de sluizen open te draaien. Na zeven weken belegering vluchten de Spanjaarden voor het water en wordt op 8 oktober de overwinning door de opgeëist. Tot op heden wordt het Alkmaars Ontzet, ieder jaar op 8 oktober, groots gevierd door alle Alkmaarders.

15. Grote Kerk Alkmaar

Grote Kerk Alkmaar

Deze prachtige kerk bestond in 2018 maar liefst 500 jaar. De bouw begon in 1470 en werd in 1518 afgerond. De kerk is gebouwd op een verhoogde zandrug. De Grote Kerk heeft twee wereldberoemde orgels:

  1. Het Koororgel is het oudste nog bespeelbare orgel in Nederland en stamt uit 1511.
  2. Het in 1654 voltooide Grote Orgel heeft prachtig beschilderde deuren door Caesar van Everdingen.

Tip: bezoek grotekerk-alkmaar.nl voor alle evenementen en informatie over de rijke historie van de grote kerk.

16. Moriaanshoofd

Dit rijksmonumentale pand heeft in het verleden dienst gedaan als herberg en ambtswoning voor burgemeesters en rechter Simon Schagen. Deze liet de woning helemaal verbouwen en tot op de dag van vandaag staat nog altijd dezelfde voorgevel. Op de voordeur staan krulletters die de gespiegelde monogrammen vormen van Simon Schagen en zijn vrouw Cornelia Craft. Tegenwoordig is het een onderdeel van het oude stadhuis.

17. Hof van Sonoy

Heeren van Sonoy: Terras

Het terras van de Heeren van Sonoy in het gelijknamige hof

Het Hof van Sonoy is vernoemd naar Diederik van Sonoy, geuzenleider en gouverneur van het Noorderkwartier. Op de plek stond eerst een klooster dat in 1572 in de handen van de stad kwam om stedelingen, die hun huis waren verloren door de oorlog, op te vangen. Na Diederik van Sonoy werd Mr Willem van Bardes de eigenaar en hij is verantwoordelijk voor de bouw van de toren.

In 1743 werd het hof een tehuis voor oude mannen en vrouwen. Tegenwoordig is een groot deel van het hof in gebruik als restaurant.

Tip: Geniet van de Proefpourri bij Heeren van Sonoy

Op de kaart

De volledige kaasroute hebben we voor je op een handige interactieve kaart van Alkmaar gezet:

Extra