We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Van 1905 tot en met 1972 stond in Alkmaar een heuse chocoladefabriek: de Chocolade- en Cacaofabriek van Ringers. Jarenlang zijn plannen gemaakt om de fabriek nieuw leven in te blazen als Chocolade Experience, maar 24 november hebben de initiatiefnemers geconcludeerd dat een ‘Chocolate Experience’ in de voormalige Ringersfabriek niet haalbaar is.

Arthur Dontje van Dobla lanceerde in 2014 het idee weer chocola te maken in de gerestaureerde Ringers chocoladefabriek. In de ‘Chocolate Experience’ zouden bezoekers zien hoe chocola gemaakt en verwerkt wordt, van boon tot bonbon.

Ondanks een constructieve samenwerking tussen alle partijen is het niet gelukt het plan financieel haalbaar te maken. BOEi (non-profit organisatie voor restauratie en herbestemmen van erfgoed in Nederland), BPD (eigenaar pand) en de gemeente Alkmaar beraden zich op een andere herbestemming van het gebouw.

Geschiedenis Ringersfabriek

Je kent de Noorderkade waarschijnlijk wel van Stadsstrand de Kade en de Stadskantine. Maar heb je ook wel eens afgevraagd wat de geschiedenis is van het opvallende gebouw met tot voor kort de foeilelijke witte beplating?

De Ringers chocolade- en bonbonfabriek werd in 1905 opgericht door Hendrik (‘Henk’) Ringers. Hij was geschoold bij banketbakkers in Amsterdam en bij de beroemde chocoladefabriek ‘Cailler’ in Vevey (Zwitserland).
In Zwitserland ontstond het idee om in Nederland een eigen chocoladefabriek te starten, en daar de kwaliteit van de Zwitserse chocolade te evenaren. De chocolade wilde hij zelf vanaf de boon gaan maken, in tegenstelling tot andere Nederlandse chocoladefabrieken die halffabrikaten van cacao kant-en-klaar inkochten.
Hendrik opende in 1905 een ‘Chocolade- en Bonbonfabriek’ aan het Varnebroek in Alkmaar. In 1911 werd het oude pand vanwege het succes te klein en verhuisde het hele bedrijf naar Rotterdam. In 1920 werd de eerste steen gelegd van de Alkmaarse fabriek aan het Noordhollandsch Kanaal.
In de topjaren ’30 was er 800 man personeel. In de jaren zestig kreeg Ringers steeds meer concurrentie van massaproductie. De fusie in 1969 met het Engelse bedrijf Cavenham Foods Ltd. te Slough bleek niet de redding. Ringers werd in 1970 definitief overgenomen door de Koninklijke Droste Fabrieken N.V. te Haarlem. De productie in de Alkmaarse fabriek werd in 1973 stopgezet.

Kersenbonbons van Ringers

De befaamde kersenbonbons van Ringers

Boegbeeld van Alkmaar

De fabriek was jarenlang hét boegbeeld van de stad. Bij oostenwind hing de zoete geur van gebrande cacao in de straten. Ringers stond bekend om de fijnste chocolade, kersenbonbons en suikerwerken.

Kaart van Ringers Cacao en Chocoladefabriek

Na het faillissement in 1972 kocht Klercq Woonwereld het complex, waarna de fabriek werd verbouwd en ingericht als meubelwinkel. In 2008 ging ook de meubelhandel failliet waarna enkele jaren van onzekerheid volgden. Lang ging de discussie over redden of slopen.

Bekijk de uitzending van Hoop of Sloop over Chocoladefabriek Ringers op Uitzending Gemist.

Onzekere toekomst voor Ringers

In 2014 presenteerde Alkmaarse chocoladegrootheid Dobla een ambitieus nieuw plan voor de Ringersfabriek. Met de Chocolate Experience zouden zij vanaf oktober 2018 de grootste huurder van het pand worden. Op 17 april 2016 werd de Ringersfabriek gemeentelijk monument en is sloop definitief van de baan.

In de tussentijd worden steeds meer leuke initiatieven ontplooid in het leegstaande gebouw. Op de begane grond kun je flexwerken bij Het Nieuwe Warenhuis, cultureel platform Karavaan neemt zijn intrek en vanaf november 2016 kun je een drankje drinken en genieten van kunst en muziek bij de Stadskantine.

Op 24 november 2017 concludeerden Dobla, BOEi, BPD en de gemeente Alkmaar dat een ‘Chocolate Experience’ in de voormalige Ringersfabriek niet haalbaar is.

De toekomst van Alkmaars kenmerkende chocoladefabriek blijft weer onzeker.

 


Kaart wordt geladen...