We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Hoe lang het plekje al bewoond wordt is niet precies meer na te gaan. Waarschijnlijk al net zo lang als de stad Alkmaar bestaat en misschien nog wel langer.

Het oudste document over Het Gulden Vlies is van 1563 en verhaalt hoe ene Meester Andries Cloeck, destijds waard van Het Gulden Vlies, werd ingeschreven als poorter van Alkmaar. Zeker is, dat het pand al lange tijd als woonhuis werd gebruikt voordat het later gedurende bijna viereneenhalve eeuw door ondernemers werd geëxploiteerd. Het was een gasthuis, een herberg, al dan niet met stalhouderij, het was een koffiehuis met logement, een feestzaal, hotel-café-restaurant met schouwburg, een zalencentrum en tenslotte een grand-café. Anno nu is het een van de oudste herbergen die nog altijd in naam, functie en zelfs op de oorspronkelijke plek bestaat!

Nog vers in de herinnering liggen de jaren waarin Het Gulden Vlies door de legendarische familie Mooij werd uitgebaat. Maar liefst drie generaties Mooij huisden onder het dak van wat onder hun beheer één van de populairste horecazaken in de verre omtrek werd. Beroemde namen als Wim Kan, Wim Sonneveld, vader en zoon Carrel traden op in de schouwburg of bezochten het café. Helaas, eind jaren tachtig braken moeilijke tijden aan; bezoekers bleven weg bij gebrek aan parkeerruimte. De derde generatie Mooij, Herman en zijn vrouw Elly vechten voor hun bedrijf en bouwen het café-restaurant om tot wat zij het ‘stadscafé’ noemen, met de bedoeling het winkelend publiek te trekken voor een hapje en een drankje. Maar dan komt om gezondheidsredenen, na 88 jaar een einde aan het Mooij-tijdperk.

Jubileum

De familie Mout neemt het toch al niet zo goedlopende bedrijf over, en probeert het keer op keer een nieuwe impuls te geven. Het lukt niet en Het Gulden Vlies balanceert op de rand van de afgrond. In oktober 1992 valt het doek en wordt Het Gulden Vlies wegens faillissement gesloten. Het Alkmaarse horeca-echtpaar Jan en José Moeskops zien het als een buitenkansje om in dit prachtige pand de uitdaging aan te gaan. Begin 1993 openen zij opnieuw de deuren van Het Gulden Vlies en weten het voldoende leven in te blazen om het bedrijf uit de problemen te halen. Op 15 juli 1994 nemen beroepskok Bram van Duin en zijn vrouw Yolanda van Duin – van Zomeren het roer over en maakten van Het Gulden Vlies een groot succes.

Inmiddels ontvangt de tweede generatie en team van Grand Café Het Gulden Vlies, hun gasten wederom  in de huiskamer van Alkmaar.


Kaart wordt geladen...