We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Met deze zomerse dagen kan de barbecue weer aan! Maar wat drinken we erbij? Wil je echt goed uitpakken bij je zorgvuldig gegrilde maaltijd, laat de blikjes bier en de wegwerpbekers goedkope wijn dan links liggen en gebruik deze 7 Wijntips van Daan.

Hoeveel wijn moet je kopen bij de BBQ?

Plan voor de zekerheid ongeveer twee glazen per gast per uur. Een fles wijn bevat vijf tot zes glazen, dus als je tien gasten verwacht voor een drie uur durende BBQ, zou dat neerkomen op twee doosjes of twaalf flessen wijn.

Rood of wit?

Met warm weer heb je vaak zin in gekoelde frisse wijnen, dus meer wit of rosé dan rood. Probeer een verhouding van twee op één, tenzij je gasten die-hard fans van rode wijn zijn. In ons tien-gastenscenario zouden acht flessen wit of rosé en vier rood moeten volstaan. Maar goed, een extra fles van elk in huis verstopt kan nooit kwaad.

Hoe koel je al die wijn?

Over al die witte wijn gesproken, hoe koel je die? Als er ruimte in je koelkast is, is het handig om de avond ervoor de witte wijnen en rosé op voorraad te hebben, dan zijn ze zeker gekoeld. Maar als de koelkast vol staat met heerlijk eten om te grillen, is dat ook geen probleem. Ongeveer een uur voordat de gasten arriveren, vul je een grote emmer met de flessen wijn, vul deze aan met ijsblokjes en voeg koud water tot de rand en een flinke scheut keukenzout toe. Het zout zorgt ervoor dat de wijnen sneller koud worden.

De BBQ moet heet zijn, de rode wijn niet

Wat de rode wijnen betreft, een barbecue in de achtertuin is de perfecte gelegenheid om te experimenteren met gekoelde rode wijnen. De rode wijnen mogen niet ijskoud zijn, dus voeg ze vijf tot tien minuten voordat de gasten arriveren toe aan de ijsemmer voor de perfecte temperatuur. Om ervoor te zorgen dat ze niet gloeiend heet worden in de zomerzon, kun je de rode wijnen gerust op het ijs houden, of in een wijnkoeler met een paar blokjes ijs.

Wijn hoort in een wijnglas!

Wegwerpbordjes voor de BBQ? Eigenlijk ook niet, maar wijn hoort zeker in een wijnglas. Er zijn tegenwoordig hele leuke wijnglazen zonder steel, erg handig voor buiten, vallen bijna niet om. En met een uitwisbare marker zet je onder het glas de naam van je gasten, helemaal leuk.

Welke wijn bij welk BBQ gerecht?

Bij het combineren van wijnen met BBQ en gegrilde ingrediënten gebruik ik dezelfde principes als elke wijn spijs combinatie. Het gaat om het creëren van evenwicht en synergie. Je probeert dat niet één element de boventoon voert. Dus als je een goede match hebt, versterken het gerecht en de wijn elkaar. Het is lekkerder samen dan dat je ze apart zou proeven. Er zijn twee wijn-spijscombinaties:

  1. Complementerend: bijpassende kenmerken. Je kijkt naar smaak met smaak, intensiteit tot intensiteit van smaken, zuur tot zuur, zoet tot zoet enz.
  2. Contrasterend: contrasterende smaken, zoals zoet met pittig of zout met zoet.

Als het gaat om grillen en barbecueën, raad ik je aan om niet te veel aandacht te besteden aan het specifieke vlees of vis waarmee je werkt. Gebruik in plaats daarvan je rubs, sauzen en glazuren om de wijn te bepalen. Vermijd delicate wijnen bij het barbecueën. Bij BBQ hebben we veel smaak, dus heb je ook veel smaak in de wijn nodig. Maar een lekkere lichte cava als aperitief is natuurlijk wel lekker!

Wijnvoorbeelden

Het koken op de BBQ kan variëren van gegrilde oesters, gerookte zalm tot klassieke hamburgers. Hier zijn een paar spot-on wijnen die kunnen heerlijk samen gaan met wat je op je BBQ gooit:

Mousserende wijn

Mousserende wijnen behoren tot de meest veelzijdige wijnspijs-wijnen die er zijn. Ja, zelfs met BBQ. Ze zijn geweldig met gamba’s, groenten en zelfs gegrilde kip. Neem een Cava uit Spanje of Prosecco uit Italië voor heerlijke combinaties. En met het warme weer ook verfrissend!

Witte Wijnen

Witte wijnen zijn heerlijk bij gegrilde zeevruchten (vooral witte vis, garnalen, oesters, enz.). Rijpe wijnen als chardonnay en viognier zijn fantastisch bij de meeste kipgerechten, vooral bij gegrilde kip. Maar koop liever geen houtgerijpte wijnen voor bij de BBQ, het gerookte en de houtsmaak botsen met elkaar. Verder hebben wijnen van riesling of grüner veltliner druiven een uitstekende zuurgraad om te combineren met de meeste gegrilde gevogelte of vis. Pinot Grigio is ook heerlijk in combinatie met gegrild fruit, zoals gegrilde perzik. Mijn persoonlijke favoriet is de Albariño bijvoorbeeld voor de gegrilde gamba’s.

Rosé

Net als mousserende wijn is rosé ongelooflijk veelzijdig met gebarbecuede gerechten. De zuurgraad die de meeste kwalitatieve rosé hebben, maakt uitstekende combinaties voor zowel lichte gerechten (zoals zeevruchten en kip) als rund- en varkensvlees. Zoek voor gedurfdere stijlen die uit Spanje of Zuid-Amerika. Kijk voor lichte, frisse, elegante stijlen naar de Provence of Zuid-Frankrijk.

Rode wijnen

Voor een standaard steak met barbecuesaus, kan rood je beste keuze zijn. Makkelijk te drinken Malbec past bij veel gegrilde rundvleesgerechten, vooral die met een simpele dry rub en zonder saus. Voor luxer vlees, zoals een rib-eye en voor gerechten zoals short ribs met een BBQ-saus erover geglazuurd, kies je voor fruitig en gedurfd rood, zoals een Zuid Franse syrah bijvoorbeeld, een wijn die bestand is tegen veel smaak! Voor mij is een gekoelde Blauer Zweigelt uit Oostenrijk de ultieme BBQ-wijn.

Meer BBQ en wijn

Honger gekregen? Bekijk dan ook vooral deze 3 barbecuerecepten mét 7 barbecuetips van BBQ specialist José Polonio.

Dorst? De bovengenoemde wijnen bestel je makkelijk bij WijnVanDaan.nl.