We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Onze vaste wijnexpert Wouter helpt je via UIT072 aan de handigste wijntips. Maar wist je dat je ook in eigen persoon zijn verhaal kan aanhoren én proeven? Wij stapten op de fiets naar Heiloo voor een avondje Wining & Dining bij RAILS.

RAILS

Als je niet van fietsen houdt (en net als wij niet in Heiloo woont), kun je ook prima met de trein naar Rails. Zoals de naam al een beetje verraadt, ligt dit restaurant namelijk pal naast station  Heiloo. Gelukkig overstijgt de keuken de gemiddelde stationsrestauratie veruit!

Rails is één van de vaste stekken voor Wining & Dining. Maandelijks strijkt Wouter hier neer met een verse lading wijn, voor bij een nieuw menu. Ditmaal passend bij de lente, met asperges en lam.

Wining & Dining

Wining & Dining, eten en (wijn) drinken dus. Het concept is net zo simpel als smakelijk. Gerechten en wijnen worden samen gebracht tot een spannend menu, waarin de wijnen de gerechten een extraatje geven of juist harmonieus samen gaan.

Naast Rails kun je winen en dinen bij een aantal andere restaurants. Eerder proefden we al bij ’t Bakkershuys in Langedijk, maar je kan ook in Alkmaar terecht bij Granada en La Locanda.

Aan tafel!

We worden ontvangen met een amuse, een bitterbal van gekonfijte eendenbout met truffelmayonaise. Erbij een mousserende wijn uit Zuid-Afrika (L’Ormarins Brut Classique), volgens Méthode Cap Classique. Een tip die we nog kennen uit de betaalbare alternatieven voor champagne met oud en nieuw.

Het vervolg komt al snel: de eerste gang.

Een overheerlijk stuk zalm, perfect gegaard, ruim besprenkeld met dille en met een toef aspergesalade. De begeleiding, een witte Rioja, is heerlijk rond, met subtiele tonen van de rijping op eikenhouten vaten. Een heel goede begeleiding en een goede start!

Het tussengerecht is een volle, romige, erg smaakvolle aspergesoep. Erbij een frisse Duitse Grauburgunder, beter bekend in de Franse benaming (Pinot Gris) of de Italiaanse (Pinot Grigio).

Kan het meer lente dan asperges en zalm? Jazeker! Als hoofdgerecht krijgen we lam op ons bord. Wederom perfect gegaard, met een lekkere honingtijmjus. Wel wat veel doperwtenpuree als bedje, maar dat is een minieme kritische noot.

 

Erg leuk is dat het hoofdgerecht met 2 wijnen komt om te proeven. De Shiraz – Mourvedre is misschien een keuze die je zelf bij een krachtig vleesgerecht kiest. Donkerrijp fruit, zwarte peper en een stevige afdronk. Erg positief verrast zijn we door de tweede keuze: een Cinsault uit Libanon! Veel fruit in de wijn, met kruidigheid en zelfs tonen van eucalyptus. Deze gaat op de bestellijst voor mee naar huis.

Wouter presenteert dessertwijn - Wining & Dining (RAILS)

Voor het dessert gaan we over naar een elegante dessertwijn (die we volgens Wouter eigenlijk geen dessertwijn meer moeten noemen). De helft van de druiven is ingedroogd, de ander helft heeft zo lang mogelijk in de wijngaard mogen rijpen. Het dessert is wederom top: een tiramisu van advocaat.

Tiramisu van advocaat - Wining & Dining (RAILS)

Tiramisu van advocaat

Conclusie

We zijn misschien wat bevooroordeeld, maar kunnen toch eerlijk de Wining & Dining van harte aanraden! De locatie is sfeervol (overigens net als de andere Wining & Dining locaties) met erg smaakvolle gerechten. Wouter vertelt enthousiast en vol kennis. Samen maakt dat een lekkere én leerzame avond genieten.

Meer over Wining & Dining in RAILS

Leuk om te weten

RAILS

Stationsweg 89 A1
1851 LJ Heiloo

Kaart wordt geladen...