We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Kunstwerkjes op het bord aan het einde van het seizoen bij Strandpaviljoen Noorderlicht

Coquille | duindoorn | amandel | roos | brooddeegPerilla Leaves | tartaar Hollands rund | Wilde waddenoesterGepofte bloemkool | hazelnoot | miso | tomasu sojaAubergine | ossenstaart Artisjok | granaatappel Volkoren pita | humus | sesam

Het is weer voorbij, die mooie zomer. Maar gelukkig is sinds vorig jaar een traditie geboren: de zomer is niet écht over, totdat het End of the Season diner bij Strandpaviljoen Noorderlicht is geweest!

Sinds vorig jaar sluit Noorderlicht namelijk het seizoen af met een intiem etentje op het strand. In het laatste weekend voordat het paviljoen wordt afgebroken, kun je nog één keer in intiem gezelschap genieten van heerlijke gerechtjes met uitzicht op duinen en zee.

Nog leuker: chef Jeroen Klepper gaat helemaal los bij het End of the Season diner. Vorig jaar was het al een feestje vol hand geplukte, zelf gevangen of eigenhandig ingelegde ingrediënten. Dit jaar werden we weer niet teleurgesteld en hebben we nog een nieuwtje voor je.

Amuses

Amuses - End of the Season Diner 2020 - Noorderlicht

Amuses! Volkoren pita | humus | sesam – Artisjok | granaatappel – Aubergine | ossenstaart

De smaakpapillen worden al direct goed losgemaakt met de verscheidenheid aan smaken en texturen in de amuses. Heerlijke humus met warme pita, frisse granaatappelpitten met artisjokhart en een fijne auberginepuree met krachtige ossenstaart.

Het vermelden waard is de erbij geschonken viognier, uit de prachtige aardenwerken amfora van Metamorphika. Natuurlijk, troebel en soepel fris.

Menu

Dan op naar de parade van mooie afwisselende gerechtjes die het menu vormen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een steak tartaar van Hollands rund, met een wilde waddenoester geserveerd in een perilla blad?

Perilla Leaves | tartaar Hollands rund | Wilde waddenoester

Perilla Leaves | tartaar Hollands rund | Wilde waddenoester

Perilla wordt in Nederland meestal bij de Japanse naam shiso (紫蘇) genoemd. Maar misschien ken je het ook als Biefstukplant, Japanse basilicum, Japanse netel of Notenkruid. De waddenoesters is, de naam zegt het al,  door vissers geraapt op het drooggevallen wad of langs de Waddenkust.

Van vlees knallen we naar vis: ingelegde makreel op een bedje van venkel, dille en champagne vinaigrette, met jonge appel.

De salade is met sap van de appel en gemalen macadamia noot. Ook hier weer een bijpassend wijntje, gekozen uit de variëteit aan mooie wijnen waaruit gekozen kon worden.

Terwijl het buiten steeds harder begint te stormen, wordt binnen maar weer eens bevestigd dat eten nog lekkerder smaakt als het met liefde wordt opgemaakt. Wat is dit prachtig!

Coquille | duindoorn | amandel | roos | brooddeeg

Coquille | duindoorn | amandel | roos | brooddeeg

Ooit wel eens een dronken spreeuw zien vliegen? Dikke kans dat de duindoorn de boosdoener is. ’s Winters kunnen de bessen gaan gisten, waardoor vogels als lijster, kramsvogel en spreeuw dronken worden als ze een besje meepikken.

Op de schelp is de duindoorn verwerkt in een oranjekleurig sap, waar de licht gebakken coquille, de crunchy amandel en het krokant gebakken brooddeeg zorgen voor een niet alleen prachtig, maar ook heerlijk gerechtje. De bloemetjes maken het beeld af natuurlijk.

Meer wijn en meer gerechtjes? Yes please!

Zeebaars | Jonge rode kool | edelgist | bottarga

Zeebaars | Jonge rode kool | edelgist | bottarga

Bottarga is oorspronkelijk een vis-specialiteit van Sardinië. De harder (Italiaans: bottarga di muggine) van dit gerecht is gewoon gevangen in de Nederlandse wateren. De eitjes van de vis zijn gezouten en gedroogd.

Bij de perfect gebakken zeebaars is de bottarga gemengd met fris zoet sap van de Merlot druif. De vis wordt afgetopt met friszure rode kool en hartige edelgist. Heel erg lekker!

Gepofte bloemkool | hazelnoot | miso | tomasu soja

Gepofte bloemkool | hazelnoot | miso | tomasu soja

Het tussengerechtje herkennen we nog van vorig jaar: een combi van gegrilde bloemkool, hazelnoot, miso en soja. Leuk om te melden dat zelfs de sojasaus van Hollandse bodem komt. Tomasu is een unieke sojasaus die gebrouwen wordt in de enige sojasaus microbrouwerij van Europa. Gewoon, in Rotterdam.

De buiken worden goed gevuld, het einde is in zicht:

Clafoutis wilde perzik en blauwe bes | gezoute karamel | hibiscus hangop

Clafoutis wilde perzik en blauwe bes | gezoute karamel | hibiscus hangop

Het dessert is een clafoutis, of eigenlijk flaugnarde, met wilde perzik en blauwe bes. Ook hier weer opgemaakt met eetbare bloemen.

Vol en voldaan genieten we nog na van een topavond. Mooie gerechten, mooie smaken en een gave locatie. Wat kan eten toch mooi én lekker zijn. Nog even de herfststorm trotseren en terug naar Alkmaar. Maar die rit is zo’n avond meer dan waard.

Noorderlicht bouwt af… en gaat door!

Als afsluiting nog een nieuwtje. Zoals gezegd wordt Strandpaviljoen Noorderlicht komende week afgebroken. Maar dit jaar wordt niet alles in de loods opgeslagen. De keuken gaat naar een nieuwe locatie in Egmond aan den Hoef, waar Noorderlicht een pop-up restaurant start.

Wij hebben de reservering al staan en hopen je in november meer te vertellen!

Meer over End of the Season bij Noorderlicht

Leuk om te weten

  • Het menu is zoveel mogelijk duurzaam en lokaal
  • Niet te vergeten: de wijnen waren top, van Tames en Vinatura Bas de Rooij
  • Deze herfst en winter nog genieten van de kookkunsten van Jeroen Klepper? Strandpaviljoen Hemingway’s blijft het hele jaar door open!

Strandpaviljoen Noorderlicht

Strandpaal 32
1862 VJ Bergen aan Zee

Openingstijden

Gesloten tot lente 2021

noorderlichtbergen.nl

Kaart wordt geladen...