We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Als kaasstad zou je al veel eerder een Kaasfestijn in Alkmaar verwachten. Toch is Restaurant Neder de eerste die het aandurft (in samenwerking met Kaas van Daan): 6 gangen op hoog niveau volledig in het teken van Nederlandse kaas.

De kaasspeciaalzaak van Daan is in april uitgeroepen tot de beste kaaszaak van Nederland. Het in april geopende restaurant Neder viert de smaak van Nederland en kookt enkel met ingrediënten van eigen bodem. Deze 2 Alkmaarse zaken organiseren samen 4 onvergetelijke avonden midden in Alkmaar; dé kaasstad van Nederland.

Wij schoven aan bij het allereerste Kaasfestijn voor 6 kaasgerechten, met bijpassende dranken (uitgezocht door Neders drankmeester Peter Bouman):

Bij binnenkomst worden we vriendelijk onthaald. Nadat de jassen worden opgehangen en we plaatsnemen aan een mooi tafeltje, volgt de eerste lastige keuze: wat willen we als aperitief? De Cider van Dassemus uit Chaam slaan we vriendelijk af, net als de spannende waterkefir met gele biet, rabarber en vlier. De Zwirs Parelwijn Rosé van vlakbij (Oterleek) prikkelde onze nieuwsgierigheid nog net iets meer!

Al snel volgt de eerste amuse: een tartelette met crème van 19-jaar (!) oude Beemsterkaas en preipoeder. Fijn!

1e gang: Fransje

De eerste gang: een mousse van Fransje met zwarte peer, zwarte honing vinaigrette, geschrote mouten en schuim van hazelmelk. De peer is 8 weken op 60° gegaard en biedt tegengewicht aan het zachte en frisse witschimmelkaasje van gepasteuriseerde koemelk van Mathilde uit Amsterdam. Erbij cider zonder label uit de Beemster.

2e gang: Remeker

Next up: Remeker. Een natuurkorstkaas van rauwe Jerseykoemelk uit Lunteren (Gelderse Vallei). De Veluwe is wat de hert en de kaas samenbrengt in dit gerecht.

Emulsie van Remeker Pracht (oud) op een stoof van rode zuurkool en hert, met een bouillon van hertenbotten en douglassparolie. Erbij een glas zeldzame Sang de Stokhem ’14 Pinot Noir uit Limburg.

Tussen: bitterbal van Uut Hooi met roggebroodmosterd

Bitterbal van Uut Hooi met roggebroodmosterd

Tussen amuse, maar hopelijk komt deze vaker terug!

3e gang: Madelief & Le Clochard

De klassieke Camembert uit de oven vormde duidelijk de inspiratie voor dit gerecht, maar Neder haalt de kaas een stuk dichterbij. Lokaler dan deze gang wordt het niet:  Madelief & Le Clochard wordt gemaakt door de Alkmaarse Laura.

De kaas draagt de namen van de 2 koeien die de melk geven voor deze kaas: Madelief en Le Clochard. Deze kaas is een pittige witschimmelkaas van gepasteuriseerde melk en lijkt het meest op de bovengenoemde Camembert.

De kaas komt uit de oven met gepofte knoflookpuree, ingelegde groenten, koolrabi en bier met gefermenteerde eikels, geserveerd met stokbrood van Haarlemmermeerse granen.

4e gang: Bunker Blauw

 

Bunker Blauw wordt gemaakt op Vlieland. De eilandkenner zal nu direct opmerken dat er helemaal geen koeien op Vlieland rondlopen. Dat klopt, daarom haalt de kaasmaker zijn melk in Friesland. Zijn ondergrondse bunker op Vlieland heeft ’s winters het perfecte klimaat om daar langzaam een blauwschimmel te laten groeien.

Bunker Blauw met gepekelde wortel, gekaramelliseerde winterpeenmousseline, schuimsaus van gerookte graten en ingelegde kokkels

Bunker Blauw met gepekelde wortel, gekaramelliseerde winterpeenmousseline, schuimsaus van gerookte graten en ingelegde kokkels

De kaas is pittig en mooi ziltig. De combinatie met de wortel en kokkels is gewaagd en… bijzonder. Zilt en de Wadden vormde de inspiratie voor dit gerecht. Erbij een witte wijn van Pinot Noir, de Blanc de Noir van Saalhof (Wognum).

5e gang: Oudwijker Fiore

Wist je dat de beste mede (honingwijn) ter wereld uit Leek komt? De Noordelijke Mederij is onlangs voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot beste medemaker ter wereld. De Melomel met vlierbes (melomel = mede met fruit) wordt geschonken bij een mousse van Fiore. Met een glas in de hand is het tijd voor een korte onderbreking.

Kaasmaker Marieke vertelt over het maken van de Oudwijker Fiore

Bijzonder van deze kaasdiners is dat Neder elke sessie 1 van de kaasmakers heeft uitgenodigd om ter plekke te vertellen over hun kaas. Deze editie waren Marieke en Rutger aanwezig voor een mini masterclass kaasmaken.

Het stel stopte met hun werk om een ambacht te gaan leren. Ze verhuisden naar Italië om daar het kaasmaken meester te worden. Terug in Nederland maken ze tegenwoordig zes verschillende specialiteitskazen van zeer hoge culinaire waarde. Van koemelk en buffelmelk.

Mousse van Fiore met gefermenteerde rabarberchutney, zwarte rabarberjam en tuile van rabarber en hazelnoot

Mousse van Fiore met gefermenteerde rabarberchutney, zwarte rabarberjam en tuile van rabarber en hazelnoot

Fiore is een roodflorakaas van gepasteuriseerde koemelk met een zeer animaal karakter. Lichtjes geïnspireerd op de Italiaanse Taleggio. Hier geserveerd als mousse met gefermenteerde rabarberchutney en rabarberjam die een aantal maanden op 60℃ is bewaard. Erg lekker met een goed passende prijswinnende mede!

6e gang: Kleintje Köning

Ook het dessert is een bijzondere combinatie. Van een jong witschimmelkaasje van boerderij Köning uit Zevenaar (Gelderland) is ijs gemaakt. Geserveerd samen met hangop met vers gemaaid gras, krokant melkschuim, merengue met weidebloemen en bijna-verbrande room.

IJs van Kleintje Köning met Blanke Hollander

IJs van Kleintje Köning met Blanke Hollander

Maar minstens net zo fan zijn we van de pairing: een Nederlandse versie van de White Russian! De Blanke Hollander is een cocktail met Neders gebrande moutlikeur, hazelmelk en Noord-Brabantse wodka. Een mooie afsluiter!

Meer over Neder

Goed om te weten

Restaurant Neder

Laat 87
1811 EC Alkmaar

06 53 72 99 78
nederrestaurant.nl

Openingstijden

  • Do-zo: vanaf 18.00 uur
  • Aanvang diner: 19:00 uur

 

Kaart wordt geladen...