We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Mooij: genieten van shared dining in een fijne ambiance

Geroosterde padrón pepers met kamille en dadelsHet statige pandFire! 🔥Geroosterde aubergine met gepofte quinoa, granaatappel, feta en vadouvan

Foto’s: Frits de Beer

Alkmaar is een nieuwe horecazaak rijker! In het karakteristieke en welbekende pand waar sinds jaar en dag het Gulden Vlies zat, tref je nu het prachtige Mooij. 

Uitbaters Remco de Boer & Daan Touw (bekend van De Koning) hebben een pracht van een zaak neergezet. Met Seth Beernink als manager en Jet en Sebas als bedrijfsleiders gaan ze voor de nieuwe hotspot van Alkmaar.  Daar moesten we natuurlijk heen!

Grote verandering

Bij binnenkomst – de deur is om de hoek – valt gelijk op wat de zaak een nieuwe eigen stijl heeft: jungle barok. Veel groentinten, een overdaad aan plant en een heel fijne warme ambiance.

Het is qua oppervlakte een grote ruimte, maar door de plaatsing van de gigantische  bar in het midden van de zaak bestaat de ruimte uit verschillende segmenten die knus aanvoelen. Aan de straatkant zijn een aantal hoge tafels en met krukken en banken, aan de Lindengracht heb je een gedeelte met lage tafels.

Ook zijn er een aantal tafels op een verhoging geplaatst. Deze speelse en diverse indeling zorgt – ondanks de grootte – voor een intieme sfeer. De keukenbrigade is te aanschouwen in de brede open keuken (achter glas). Leuk detail in de keuken: de ananassen aan het spit.

Op de eerste verdieping voelt het wat intiemer aan. Compact, knus, maar zeer geschikt grote(re) groepen en besloten feestjes.

In de keuken van Mooij

Zicht op de keukenbrigade

Wat staat er op de kaart?

We gaan zitten aan een hoge tafel bij een van de ramen aan de Koorstraat. We nemen de drankkaart even door, alwaar we een brede selectie wijnen treffen van Bergens wijnhuis de Gouden Ton.

Een keur aan wijnen per glas, tussen € 4,70 en € 7,50 (voor de prachtige Enate) en nog meer keuze op fles. Met de wijn zit het hier dus helemaal goed. Voor ieder gerecht of moment is er een juiste bijpassende wijn uit te kiezen.

Ook als je de alcohol links laat liggen, biedt de kaart voldoende. Wat dacht je van twee alcoholvrije Riesling, één met en één zonder bubbel. Die zijn lekker zeg! Daarnaast staan er ook 6 alcoholvrije bieren op de kaart – waaronder de Brand IPA.

We pakken de menukaart erbij. Twee pagina’s gerechten met een Zuid-Amerikaanse inspiratie – allen om samen van genieten. Het populaire shared dining. Een fijne balans tussen vega, vis en vlees. Daar moeten we wat van nemen!

Aan tafel!

We beginnen met de eerste drie gerechtjes; naanbrood met romesco en raita, gyoza’s met gefermenteerde sojasaus en de Tres tacos – drie stuk voor stuk ontzettend lekkere taco’s met met jackfruit, gerookte makreel en pulled pork. Deze gerechten vallen goed in de smaak – gezamenlijk genietend delen we ze en zijn we zeer tevreden over deze eerste lichting.

Even later komt de volgende gang eraan. Drie frisse gerechtjes die nu al niet te versmaden zijn, maar op een zomerse dag ook zeker fijn zouden zijn: ceviche van kabeljauw met granaatappel en rawit peper. Ceviche, een van oorsprong Peruaans gerecht, is vis gegaard in een zuur – (doorgaans) op basis van limoen.

Ook krijgen we een lekker frisse krabtartaar met zalmkuit en saffraanmayo en de burrata met gemarineerde tomaat, olijfcrumble en basilicumtapenade – een instant klassieker. Bij Mooij kan je erg lekker eten!

 

Al nagenietend wordt ons een nieuwe gang voorgeschoteld. Beef tataki met bundelzwam en furikake (yum, dit smelt op je tong), de vega must try geroosterde aubergine met gepofte quinoa, granaatappel, feta en vadouvan, geroosterde pádron pepers met dadels – echt een superfijne combi en last but not least, de bavette met romesco en gepofte mais.

Het leuke aan shared dining is het delen. Het minder leuke aan shared dining is ook het delen, want wat is alles smakelijk!

Ons diner wordt afgesloten met een ronde dessert gerechten. Dé gegrilde ananas met dulce de leche, kokosijs en pecan (bindende tip, echt ontzettend lekker), een witte chocolade cheesecake met passievrucht en mango en de verrassende chocolademousse met pistache, chili en hangop – deze krijgt door de chili een prima gelaagde smaak.

Aanwinst

Na een  avond genieten zijn we erover uit. Mooij is een fijne toevoeging aan het Alkmaarse horecalandschap. Hier kan je een avondje genieten van de lekkere gerechten die je deelt met elkaar, en dat alles in een fijne en welkome ambiance.

Dit wordt ook zichtbaar uitgedragen door het personeel – allemaal nieuw, geen oude Waagpleinrotten – onder de bezielende leiding van de goedlachse Seth. Wij gaan hier zeker vaker komen!

In de keuken van Mooij

Meer over Mooij

Leuk om te weten

  • Nog voordat het restaurant open was stond de teller al op 1500 (!) reserveringen
  • Mooij heeft een dresscode – casual chique. Lekker de mooie kleertjes aan voor een avondje genieten
  • Mooij is gevestigd in een van de meest karakteristieke horecapanden van Alkmaar – welke Alkmaarder kent het pand niet, waar jarenlang het Gulden Vlies zat
  • Overal in het restaurant – op je wijnglas, op de site, her en der verstopt, in de keuken – tref je de ananas, doordat de ananas het Zuid-Amerikaanse teken voor gastvrijheid is

Mooij

Koorstraat 30
1811 GP Alkmaar

mooij-alkmaar.nl

Openingstijden

  • Ma – do: 10.30 uur tot 00.00 uur
  • Vr – zo: 10.30 uur tot 01.00 uur

Kaart wordt geladen...