We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Le Bon stond al vrij lang op ons lijstje om weer eens langs te gaan. Iedereen die al eens bij dit knusse restaurant aan de Ridderstraat heeft gegeten, weet namelijk dat het echt een aanrader is!

In deze Frans-Nederlands geïnspireerde keuken bereidt eigenaar en chef kok Pascal de Nobel de meest mooie en lekkere gerechten. Hiervoor worden zoveel mogelijk biologische en verantwoorde streekproducten gebruikt, om het culinaire niveau tot een nog hoger level te brengen.

Pascal de Nobel & Eva van 't Hoff

Chefkok Pascal en Eva

We starten de avond met een amuse van truffel aardappel en licht gerookte pastinaak. Wat ons opvalt is dat de pastinaak echt romig en puur van smaak is. Met minimale toegevoegde kruiden heeft Pascal hier iets bijzonders van gemaakt. Dit in combinatie met een chipje van truffel aardappel brengt het onze smaakpapillen goed op gang!

Amuse @ Le Bon (Alkmaar)

Amuse van truffel aardappel en licht gerookte pastinaak.

Na een blik op de menukaart zie je dat er hier met veel passie gerechten worden samengesteld. Voor ons was dat één groot feest, want natuurlijk bestellen we dan zoveel mogelijk verschillende gerechten om een nog beter beeld te krijgen van Pascal zijn kunsten en kunstwerken.

Voorgerechten

Gemarineerde paddenstoeltjes @ Le Bon (Alkmaar)

Gemarineerde paddenstoeltjes

Wij kozen de gemarineerde paddestoeltjes op een fijne macedoine van selderij en kastanje met frisee sla, Parmezaan en cherrytomaatjes. De croquettes van lichtgerookte wilde zalm, dille en dragon met ingemaakte venkel en paprika en een mierikswortel mayonaise. De paddestoelensoep met kaasstengel en truffel olie.

Gevogeltepaté @ Le Bon (Alkmaar)

Gevogeltepaté

Zalmkroketjes @ Le Bon (Alkmaar)

Croquettes van lichtgerookte wilde zalm

En als laatste de gevogelte paté met pecannootjes en krenten, vinaigrette van cranberry. Deze vonden wij persoonlijk het lekkerst. Vooral de combinatie met tagliatelle van zoetzure komkommer en prei zorgde voor een zeer prettige smaaksensatie in combinatie met de paté.

Met veel enthousiasme wist de gedreven gastvrouw Leyla Rijkhoff precies de juiste wijn bij elk gerecht en gang te serveren. Dat ze zich binnenkort ook vinoloog mag noemen verbaast ons daarom niks.

Hoofdgerechten

Damhert @ Le Bon (Alkmaar)

Damhert met rode portsaus

Steef ging voor het uit de Amsterdamse Waterleidingduinengebied geschoten Damhert met rode portsaus. Doordat deze herten uit een rijk natuurgebied komen, zorgt het ervoor dat de smaak zeer rijk is en het vlees zacht en mals.

Heekfilet @ Le Bon (Alkmaar)

Heekfilet

Noukka ging als visliefhebber voor Heekfilet met een koekje van gamba en zoete mais, geserveerd met een tuinkruiden-beurreblanc. Als echte kenner van heekfilet is dit volgens haar de meest lekkere ooit gegeten. Hij smelt in je mond… maar echt!! Dikke aanrader dus!

Eendenborstfilet @ Le Bon (Alkmaar)

Rose gebraden eendenborstfilet

De rose gebraden eendenborstfilet met een saus van dadel en gember met kaantjes van boudin noir is een verrassende combinatie! Het zoetje van de boudin noir (bloedworst) zorgde ervoor dat de perfect gebakken eendenborst nog meer tot zijn recht kwam.

Bevattesteak van dubbeldoelkoe @ Le Bon (Alkmaar)

Bevattesteak van dubbeldoelkoe

Dan als laatste hebben we de bavette steak van dubbeldoelkoe met langzaamgegaard shortrib, Beurre Maître d’Hôtel en jus de veau. De natuurlijke marmering van het vlees wat komt doordat deze koe meer energie in het vlees en vet heeft gestopt in tegenstelling tot melkproductie proef je duidelijk terug.

Klein genot als bijgerecht: de huisgemaakte friet met huisgemaakte mayonnaise. Heerlijk!

Nagerechten

Omelet Sybrienne @ Le Bon (Alkmaar)

Omelet Sybrienne

We hadden de omelet Siberienne van bosvruchten-yoghurt ijs met een coulis van Amarenen kersen. Dit gebrande schuim is nog heerlijk zacht en gevuld met een frisse bol bosvruchten ijs.

Chocolade ijs met mokkaschuim @ Le Bon (Alkmaar)

Chocolade ijs met mokkaschuim

Grote favoriet was de pure chocolade ijs in een mokkaschuim met een vanilla tuille. De termen als “megalekker, smaakvol en echt puur” vlogen over tafel.

Kaasplateau @ Le Bon (Alkmaar)

Kaasplateau

Ben je een kaasliefhebber, ga dan zeker voor het kaasplankje met notenbrood. De verschillende kazen die met zorg worden uitgezocht zijn erg goed op elkaar afgestemd.

Als grote tip willen we nog meegeven: Mocht je van dessertwijn houden, vraag dan naar de Royal Muscat.

Friandises @ Le Bon (Alkmaar)

Plankje met nougat, speculaas en koffiebonen.

Als laatste werden we getrakteerd op een plankje met nougat, speculaas en koffiebonen. Hierbij werd de heerlijke Amelandse “Nobeltje” likeur geserveerd. Deze likeur werd vroeger illegaal gestookt op het eiland. Een lekkere kruidige likeur waar ook een hint van zoetheid in is te bespeuren.

Na een paar uur genieten van alles wat voorbij is gekomen, sluiten we de avond af. We kunnen volmondig zeggen dat wij vinden dat iedereen hier een keer gegeten moet hebben. Pascal zijn kunsten zijn goed uitgebalanceerd met mooie producten en je voelt je hier door alle aandacht en goede kennis over de gerechten en wijnen echt een gast. Niet voor niks dat dit restaurant in de Top10 van Alkmaar staat en daarnaast zeer hoog scoort op alle review platforms. Chapeau!!

 

Meer over Le Bon

Leuk om te weten

Restaurant Le Bon

Ridderstraat 17
1811 EX Alkmaar

072 512 28 79
restaurantlebon.nl

Openingstijden

  • Ma-di: gesloten
  • Wo-zo: 17.30 uur tot 24.00 uur

Kaart wordt geladen...