We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

En wederom is Alkmaar een nieuwe hotspot rijker: Hofman, aan het mooie Kerkplein. Is er nog wel ruimte voor nog een restaurant in Alkmaar? Wij gingen langs en zeggen volmondig ja! Hofman is here to stay.

Hofman

We zijn met goed gezelschap naar Hofman. Fotograaf Frits de Beer is weer van de partij, en daarnaast hebben we redacteur Sanne mee. Shared dining wordt het thema van de avond. We proefden, genoten en spraken tussendoor met Maud, die samen met Donald deze mooie nieuwe zaak runt.

“Onze menukaart bestaat uit diverse, mooie gerechtjes die je met elkaar deelt.”

Je kunt je laten verrassen met een proeverij verrassingsmenu, maar je kunt ook gewoon lekker met elkaar allemaal gerechtjes bestellen en dan samen delen.

We kijken rond in de zaak. De grote beeldbepalende bar staat prominent in het midden van Hofman. Ook de open keuken nodigt uit om even goed naar binnen te gluren. Daarnaast zijn er een aantal eyecatchers die echt even benoemd moeten worden.

Met stip op één: de dry age rijpingkast waarin prachtige stukken vlees in lage luchtvochtigheid en op 1 graad wachten voordat ze op de BBQ mogen.

[instagram url=https://www.instagram.com/p/BQOWnARDZd0/]

Maar ook met de decoratie zit het bij Hofman helemaal goed. De foto’s van de twee mooiste Alkmaarse gebouwen – raad zelf maar welke – misstaan niet aan de muur. Verder is zowel het plafond als de vloer bijzonder mooi gerenoveerd.

Hofman Alkmaar vlees

Vleesch!

Aan tafel!

We beginnen met de eerste verschillende gerechtjes. Deze gerechtjes hebben een beetje het formaat van een voorgerecht, dat maakt het leuk en makkelijk – shared dining hè – om zo veel mogelijk kleine gerechtjes te proeven.

De eerste drie zijn in ieder geval heerlijk! Een ceviche van rauwe heilbot gemarineerd in citrus met avocado. Echt wel lekker! Het tweede bordje bestaat uit een salade van linzen, rode kool en rode ui met een zachte crème van gorgonzola. Je moet ervan houden, en als je dat doet – you’ll love this.

Hofman Alkmaar ceviche heilbot

De kok legt de laatste hand aan de ceviche

Hofman Alkmaar linzen rode ui kool salade

Heerlijke linzensalade met crème van gorgonzola

In het verlengde daarvan, het laatste gerechtje is een beetje een haat/liefde verhaal onder de culinair genieters: een halfom met foie gras en pekelvlees met een stuk gebakken duivekater. Ontzettend lekker als je ervan houdt (uw scribent is er dol op), lekker niet bestellen als je er niet van houdt. Misschien een klein hapje proberen, het is fantastisch.

Hofman Alkmaar halfom foie gras pekelvlees

Culinaire guilty pleasure: halfom foie gras & pekelvlees

Het leuke aan shared dining is dat het gezamenlijk eten tot een beleving maakt. Je geniet samen van het eten. Dat is leuk, lekker en gezellig. Wij zijn het er allemaal over eens, de eerste drie gerechten zijn meer dan goedgekeurd. We stappen over op rode wijn, die eveneens heerlijk is én net als alle andere wijnen per glas te bestellen is. Daar heeft Hofman ook een leuk concept voor.

Maud vertelt:

“Het unieke is volgens mij dat, als je bij Hofman bent, je het gevoel hebt dat je ‘thuis’ bent met vrienden en heerlijk met elkaar aan het genieten bent.”

Na een poosje komen de volgende gerechten op tafel. Gamba’s met paddestoelen en zoete aardappelen. Goede gamba’s zijn altijd goed, maar de zoete aardappelen maken het echt af. Wat een mooie combinatie. Zoals fotograaf Frits terecht opmerkt:

“Wow, ze jongleren hier echt met smaken!”

Hofman Alkmaar gamba zoete aardappel

Gamba’s <3

Ook de beef tataki en de gerookte ribeye met een crème van groene curry is niet te versmaden. Leuk, shared dining bij Hofman!

Hofman Alkmaar beef tataki

Beef tataki, aanrader!

Hofman Alkmaar gerookte ribeye groene curry creme

Gerookte ribeye met crème van groene curry

Alsof we nog niet genoeg zijn verwend komt er een groter bord op tafel, met ribeye van de BBQ met daarnaast rode biet en bearnaisesaus, geflankeerd met patat van Alkmaars beste patatzaak: ’t Friethuys.

Hofman Alkmaar gerookte ribeye

Vers uit de BBQ: ribeye

Last but not least: het dessert. Na dit smakelijke geweld krijgen we een merengue van kokos met limoen en mango-ijs, begeleid met een smaakvolle Gewürztraminer da’s wijn.

Hofman Alkmaar gegrilde ananas merengue kokos mango ijs

Gegrilde ananas, merengue van kokos en mango-ijs. Yum!

En passant vragen we Maud hoe ze de eerste week van Hofman heeft ervaren. Twee woorden:

”Te gek!”

En daar kunnen wij ons alleen maar in vinden.

Meer over Hofman

Leuk om te weten

  • Je kan ook slapen bij Hofman!
  • Maud heeft horeca in haar bloed, als telg van de familie Bezembinder. Dat is te merken.
  • Wederom, alle wijnen zijn per glas te bestellen voor een aangename prijs.
  • Elke zondag heeft Hofman Sunday Roast, met elke week een andere special van de bbq om te delen.

Hofman

Kerkplein 7
1811 KL Alkmaar

072 5823612

Openingstijden

  • Ma-wo: 08.00 uur tot 00.00 uur
  • Do-za: 08.00 uur tot 01.00 uur
  • Zo: 09.00 uur tot 00.00 uur

Kaart wordt geladen...