We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De Eendracht in ’t IJkgebouw: toegankelijke kwaliteit

't IJkgebouwEspresso MartiniTarbot op de graat gebakken met groene salade, citroenboter en frietChef maakt salade opKnusse hoekjesPrachtige serreCarpaccio

 Robert van der Eng   Niels Goedel

Vandaag gaat ’t IJkgebouw weer open! Een andere exploitant en een iets andere naam. Maar wat is er nog meer anders en wat is hetzelfde gebleven? Wij gingen alvast voorproeven bij De Eendracht in ’t IJkgebouw.

Officieel opent ’t IJkgebouw (of de Eendracht, kies zelf maar) deze vrijdag zijn deuren weer voor gasten. Maar UIT072 zou UIT072 niet zijn als we net wat eerder een tafeltje konden bemachtigen… 😉

Na een jaar in de stille verkoop te hebben gestaan, ging de exploitatie over van Marcel Hansen en Ramona Nijssen naar Leon van Bourgonje. Na 5 jaar IJkgebouw gaan Marcel en Ramona vol voor LadyPapa, hun nieuwe zaak in Bergen, mét alle oude medewerkers van ’t IJkgebouw.

Eendracht in 't IJkgebouw

De nieuwe exploitant, Leon van Bourgonje, heeft al 5 andere zaken onder de vlag van De Eendracht, in Abcoude, Blaricum, Hilversum, Maarssen en Weesp.

Eigenaar John Steenbeek heeft het IJkgebouw aan de buitenzijde opgeknapt. Het interieur is de afgelopen weken door het team van De Eendracht onder handen genomen om ’t IJkgebouw meer in lijn te krijgen met de rest van de keten. Maar vooral om het een “warmer gevoel” te geven.

Gelukkig blijven de kas/serre en de open keuken in tact.

Huiskamer

Wat je dan merkt van de verbouwing? Het voelt vooral wat knusser. Er is een houten vloer gelegd in het grote deel van de eetzaal. Een aantal tafels en stoelen is ingeruild voor comfortabele banken en richting de kas is een verhoging aangebracht. In de kas zelf liggen nu klinkers, om het gezelliger te maken.

Ook is er meer hout aangebracht als lambrisering en tegen de bar, om de oude industriële stijl wat warmer te krijgen. Alles ook om de zaak iets laagdrempeliger te maken dan het “oude IJkgebouw”. Een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt, net als de Eendracht in de andere steden al is.

Voor ieder moment van de dag bovendien: De Eendracht in ’t IJkgebouw is straks (natuurlijk als de overheidsrichtlijnen het mogelijk maken) van 8:00 uur ’s ochtends tot 1:00 uur ’s nachts geopend.

Het eten

Bij een keten van restaurants denk je wellicht aan Van der Valk, of andere grootschalige formules. Vaak geen goed teken voor de kwaliteit van het eten. Maar bij De Eendracht doen ze het anders.

De menukaart is namelijk ontwikkeld door Maik Kuipers, vroeger 8 jaar chef-kok bij De Librije (***) in Zwolle. Wees niet bang, de opdracht die hij meegekregen heeft, is om het vooral toegankelijk en laagdrempelig te houden. Goede kwaliteit voor betaalbare prijzen.

Chefkok Mark Visser heeft zijn sporen verdiend bij sterrenrestaurants De Vrienden van Jacob * (Santpoort) en Merlet * (Schoorl). En maakt dus nu de overstap naar de andere van Bourgonje.

Op de kaart veel opties voor ontbijt, lunch en diner. Gevarieerd, met overdag opvallende vega(n) opties zoals oesterzwamkroketten en een knolselderij venkel burger.

Ook het diner biedt voor ieder wat wils met ruime keuze uit vis, vlees, salades én ook hier weer interessante vega gerechten. Wat dacht je van een jonge bloemkool geroosterd met vadouvan, of een spitskool gestoofd met antiboise en macadamia?

Leuk is dat je je eigen 3 gangen menu kan samenstellen: kies uit de 26 opties jouw voor-, hoofd- en nagerecht voor € 34,50. Losse voorgerechten zijn overigens rond een tientje, losse hoofdgerechten zo’n € 20 – € 25.

Wij zaten coronaproof aan een tafeltje buiten, met z’n tweeën. Vooraf kozen we voor een bijzonder gerechtje, gegrilde komkommer met groene olijven, Hollandse mozzarella en kervel, en een klassieker: carpaccio met oude Remeker, zure bom en basilicummayonaise.

De runderhaas is boterzacht. De kaas, een romige rauwmelkse kaas van Jersey-koeien, smelt op de tong.

De mozzarella is verrassend goed, net als de olijven. Door het zure van de komkommer blijft het toch een fris, licht voorafje.

De ribeye heeft een perfecte cuisson. De tarbot is heerlijk, stevig en smaakvol.

Niet onbelangrijk: de bijgerechten. Meestal een goede indicator van de kwaliteit van een restaurant. Ook dat zit hier wel snor! Goede friet, eigengemaakte mayo en een prima groene salade.

Om het driegangenmenu compleet te maken, sluiten we logischerwijs af met een dessert. Wederom een lastige keuze: gaan we voor een kaasplankje, ijs van IJscuypje, of een stroopwafel?

We kiezen applecrumble met vanille-ijs en citroenmascarpone. Daarnaast een chocolademousse met chocoladeijs, flakes van gezouten caramel en chocolade en een toef room. Altijd lekker!

De mascarpone wordt ook gewaardeerd: goed op smaak, dik, kleverig en een mooi contrast met de crumble.

Conclusie

Het meest rauwe randje van ’t IJkgebouw is eraf, maar het unieke industriële karakter is gebleven. De nieuwe kaart is toegankelijker, maar hoog van kwaliteit. Exact zoals de nieuwe eigenaar het bedoeld heeft. Een fijne hotspot voor de buurt, maar ook voor ver daarbuiten!

Meer info

Leuk om te weten

  • Je kan zelf je 3 gangen menu samenstellen voor € 34,50
  • Voor kids zijn alle gerechten in kinderformaat te bestellen voor ½ prijs
  • Zowel vlees, zuivel en kaas komt van Boerderij Lindenhoff
  • In de toekomst gaat het buitenpodium gebruikt worden voor diverse culturele evenementen. Van Karavaan tot live muziek.

Café-Restaurant De Eendracht

Alckmariapad 2
Victoriepark
1811 MH Alkmaar

072 582 6036
Facebook
deeendracht-alkmaar.nl

Openingstijden

  • Ma t/m vr: 8.00 uur – 20.00 uur
  • Za – zo: 9.00 uur – 20.00 uur

Bekijk het menu

Volg UIT072 ook op Facebook en Instagram. Heb je tips voor leuke hotspots? Mail: tip@uit072.nl.

Kaart wordt geladen...