We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

28 januari 2021 is Gedichtendag, hét poëziefeest van Nederland. Om dit te vieren organiseert Alkmaar Dichtstad vanuit Podium Victorie een poëziesymposium vol inspirerende dichters. Wij vroegen de organisatie én twee dichters het hemd van het lijf.

Alkmaar DichtstadPoëziesymposium

Waarom een Poëziesymposium in Alkmaar?

Helen: “Er gebeurt hier ontzettend veel op poëziegebied, maar dit is niet altijd zichtbaar voor een breed publiek. Alkmaar Dichtstad wil de Alkmaarse dichters zichtbaar maken en het belang van poëzie voor de stad onder de aandacht brengen.

Steeds meer jongeren en jonge makers in Alkmaar interesseren zich in poëzie/spoken word. Iedereen kan zich aanmelden als dichter op ons platform, of je nu een professioneel dichter bent of een amateur. Ook kun je gedichten insturen. Het Poëziesymposium is de kick-off van Alkmaar Dichtstad.

Ook willen we graag het werk van Hans Krämer pseudoniem Hans Tentije onder de aandacht brengen, waaronder gedichten uit zijn onlangs verschenen bundel “Nergens Anders”.

Onze stadsdichter Joris Brussel is een van dichters die je op 28 januari online op het podium kunt zien schitteren.

Joris, op welk gedicht dat jij over Alkmaar hebt geschreven, ben je het meest trots?

Op mijn gedicht ‘Momentopname’.

Momentopname-Joris-Brussel

In dat gedicht omschrijf ik Alkmaarse plekken die voor mij heel bijzonder zijn geweest maar voor anderen geen of een andere betekenis zullen hebben. En dat je bijna hoopt dat er op die plek dan een kermisfotograaf aanwezig was geweest om het moment vast te leggen.

Zoals de eerste keer dat ik op een bankje aan de Kanaalkade bij het Stadskantoor zat met iemand die me behoorlijke vlinders in mijn buik gaf. Of de gang in het Noordwest Ziekenhuis waar ik doorheen vloog om een knuffelbeer voor mijn pasgeboren zoontje te kopen.”

En wat is je favoriete plek in Alkmaar waarover je nog geen gedicht hebt geschreven?

Er zijn in Alkmaar verschillende plekken die nog een gedicht verdienen. Maar dat hangt ook wel van de actualiteit af. Een locatie verdient een gedicht als er een ontroerende, absurdistische of opvallende gebeurtenis aan te koppelen is. Gaat de brug niet meer dicht? Of wordt er een urn uit een café gestolen, zoals bij Café ’t Hartje een paar jaar terug? Daar zit een gedicht in. Hetzelfde geldt voor plekken of mensen die er op een bepaalde manier opvallen.

“Zo zou ik graag nog een gedicht aan en over burgemeester Roemer willen schrijven. Ik vind de betrokken en enthousiaste manier waarop hij de stad bestuurt wel een poëtisch bedankje waard.”

Wat ga jij als eerste doen als de lockdown over is?

De dierbaren om me heen die ik nu op anderhalve meter houd een knuffel geven. Maar ik kijk er ook naar uit om weer te mogen voordragen voor publiek of een kop koffie te drinken in de bieb. En om weer een editie samen te stellen van Bruskruit; de dichtmiddag die ik samen met het Kruithuisje op het Clarissenbolwerk organiseer.

Dank je wel Joris. We schakelen over naar Adriana Ivanova AKA Hartkamers, die ook zal performen op het Poëziesymposium.

Levenslessen van Hartkamers

Adriana, welk gedicht uit jouw bundel Zuurstof zou jij aanraden aan onze lezers die zich opgesloten voelen en snakken naar een uitje?

Fysiek kunnen we even geen kant op, maar een rijke binnenwereld kan niemand je ontnemen. Het gedicht Oase is een fragment uit dit langere videogedicht (zie hierboven), Architectuur van het vrije lichaam, dat ik tijdens de eerste lockdown in april schreef: ‘samen reisden we van / ruis naar roes / zonder de rationale vrees om / door heimwee te worden verwoest’.

Het idee ontstond vanuit het maken van een soort tijdreis in je hoofd – een techniek die ook wel ’temporal distancing’ heet. Als de uitzichtloosheid me overweldigt, probeer ik me bijvoorbeeld voor te stellen hoe ik over een jaar gewoon weer op een zondag in een koffietentje de krant kan zitten lezen. Dat helpt me om deze werkelijkheid wat makkelijker te verdragen, en het is een techniek die je overal kunt toepassen, in welke situatie je nu ook zit.

Wat is voor jou de plek waar je “Nergens Anders” zou willen zijn?

We leven in een ‘leukheidscultuur’ waarin we voortdurend worden aangemoedigd om geluk na te jagen. Waar geluk het hoogste goed is, is voor lijden weinig ruimte – terwijl het toelaten van lastige gevoelens juist ontzettend nuttig kan zijn en ons weerbaarder kan maken voor volgende tegenslagen.

“Vrijheid ligt voor mij dan ook niet in oneindige gezelligheid, maar in het ontsnappen aan de geluksdictatuur.”

In ruimte maken voor melancholie en alle andere gevoelens die we eigenlijk horen te verstoppen. Op die plek van berusting ben ik het liefst.

Wat betekent het voor je dat je op het Poëziesymposium mag optreden?

Het is natuurlijk een feestje dat ik mag aanschuiven naast zo’n icoon als Margreet Schouwenaar. Dat er überhaupt plek wordt gemaakt voor poëzie maakt me al gelukkig – vooral nu we zo snakken naar kunst en er nog maar weinig is waar we ons écht in kunnen verliezen. Waar we even kunnen ontsnappen aan het alledaagse. Als dichter kun je de werkelijkheid kneden: een alternatieve wereld scheppen, een betere toekomst tot leven wekken. En ik denk dat zulke beelden onze collectieve onrust en somberheid kunnen zalven, al is het maar voor even.

Alkmaar Dichtstad

Helen, voor wie organiseren jullie eigenlijk het Poëziesymposium?

Dit online event is voor jonge makers, Alkmaarse dichters en belangstellenden. Het programma is geschikt voor een breed publiek van 16 jaar en ouder.

En waarom mogen we dit event niet missen?

Het Poëziesymposium laat zien dat poëzie verweven is in ons dagelijks leven, dat iedereen iets uit poëzie kan halen en dat je niet altijd iets hoeft te begrijpen om iets mooi te vinden. We koppelen poëzie ook aan andere disciplines, zoals muziek, waardoor er een unieke beleving ontstaat.

“Het Poëziesymposium laat zien dat poëzie verweven is in ons dagelijks leven, dat iedereen iets uit poëzie kan halen en dat je niet altijd iets hoeft te begrijpen om iets mooi te vinden.”

Dank je wel Helen, laten we hiermee afsluiten en ons snel aanmelden voor het online Poëziesymposium op donderdag 28 januari. 

Online Poëzie Symposium Alkmaar

Meer info

Word jij (net als wij) blij van nieuwe initiatieven in Alkmaar? Houd je van cultuur of eten & drinken of leuke nieuwe shops, of misschien wel alledrie? Doe mee! Alkmaars City Blog UIT072 wordt gemaakt voor en door Alkmaarders. Ben jij onze nieuwe (gast)redacteur?

Meer weten over de dichters?