We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Zaterdag is het zover: de 6e editie van Alkmaars Eigenste Festival! Met in totaal 8 area’s met livemuziek, dance, theater, een kids area, kunst en eten is de keuze weer reuze. Gelukkig hebben wij muziekredacteur Steef die de 5 grootste aanraders voor jou heeft verzameld.

Dit mag je niet missen op Alkmaars Eigenste 2017:

1. Collectief Explosief

Collectief Explosief (Foto: Jan Willem Groen)

Wat: Cocktail van Rock’n Roll, Soul en Surf    Waar: Area 1    Wanneer: 23:20

De zeskoppige formatie Collectief Explosief serveert een aanstekelijke cocktail van moderne jazz en vintage pop muziek uit de jaren ’50 & ’60. Maar als je wat dieper in het glaasje kijkt voel je de rauwe soul-jazz, rock ’n roll met surf invloeden steeds heftiger opborrelen.

Een band die de grenzen van de genres op zoekt en mensen maar al te graag alle hoeken van de dynamiek laat voelen. Je droomt even deinend weg, dan wordt je flink door elkaar geschud en voordat je het weet ben je de dansvloer op gezweept en is het innerlijk beest in je aangewakkerd.

“Het swingt en danst de pan uit met Collectief Explosief.” – NPO Radio 6

Knallende blazers, elektrische gitaar, contrabas, drums en een frontvrouw met een warme stem en een rauw randje die je bij de ballen grijpt. Tip: lees ons interview met Maya! De energie blaast om je oren en als je dacht stil te kunnen blijven staan, dan had je het goed mis.

Meer Collectief Explosief

Collectief Explosief speelt voornamelijk eigen werk waarin ze zich hebben laten inspireren door artiesten als Tom Waits, Janis Joplin, Nick Waterhouse en Sallie Ford and the Sound Outside. Met hun knallende energie en een uiterst divers repertoire heeft Collectief Explosief eerder hun sporen achter gelaten op o.a. Magneet Festival, Landjuweel, Fusion Festival, Shoeless, the Sugarfactory en Paradiso.

Zangeres Maya Link ontving in oktober 2016 de Rabobank Cultuurprijs in de categorie podiumkunsten en ging ook naar huis met de publieksprijs. In mei 2015 lanceerde Collectief Explosief hun debuut album ‘Collectief Explosief’ in Noorderlicht café Amsterdam en in april 2017 brengen zij hun nieuwe single op vinyl uit.

 

2. Wies & de Liefde

https://youtu.be/SkzVbueWuy4

Wat: Rauwe Kleinkunst    Waar: Area 2    Wanneer: 22:30

Wies Kavelaar, Wouter Mooy, Andries Eleveld en Ton Nieuwenhuizen vormen een Bergens kwartet dat, zoals ze zelf zeggen, ’rauwe kleinkunst’ maakt. Of: ’Nederlandstalige folk-rock’, zo je wilt. Daar waar ze sinds kort ook te boeken zijn met hun eigen tot minitheater omgebouwde Franse stadsbus uit de jaren 70, zullen ze op Alkmaars Eigenste groter uitpakken .

“Wies en de Liefde” hebben elkaar ontmoet tijdens de repetitie voor een voorstelling in een hooiberg. Ieder met zijn/haar eigen achtergrond, instrument, voorkeuren en muzikale bagage. Er was een directe klik en er bleken grote parallellen te zijn in de muziek die ze met elkaar deelden. Hoe te gek is dat; zo vaak kom je niet zulke gelijkgestemden tegen!

Via hun gezamenlijke liefde voor o.a. Crosby, Stills & Nash, Bonnie Raitt en Neil Young zijn Ton, Wies en Wouter in eerste instantie als trio begonnen. Al snel misten ze de houvast van een drummer/ percussionist en zodoende is het trio aangevuld met Andries Eleveld.

Samen bestrijken ze meer dan 60 jaar popgeschiedenis, hetgeen een grote inspiratiebron bleek om een eigen sound te ontwikkelen. Muziek overstijgt leeftijd en leeftijd betekent niets meer zodra deze te gekke muzikanten met elkaar spelen

3. Geile Scheisse

Geile Scheiße

Wat: DJ entertainment   Waar: Area 3 (DJ Café)    Wanneer: 21:30

Geile Scheisse; een enigmatisch DJ-duo welke zijn oorsprong vindt in de Twentse underground Grind-core band “Uut Grinden”. Nadat deze band zich, niet geheel verbazingwekkend, had opgeheven herrezen de 2 bandleden Pelle de Leeuw en Sven Pijpker als 2 vrolijke feniksen uit de as en ontluikte hun voorliefde voor stevige beats.

Hun talent om een feestje te bouwen ging al snel als een lopend vuurtje door het land en de rest is geschiedenis. Na 3 jaar in het Himalaya-gebergte te hebben doorgebracht om hun achtste album op te nemen is het eindelijk zover en starten zijn hun Europese Tournee nergens anders dan op Alkmaars Eigenste 2017.

Uit de dj-set die zij ten gehore gaan brengen wordt duidelijk waarom acts als 2many DJ’s, Vitalic, Justice, LCD Soundsystem, Geile Scheisse noemen als een belangrijke, zo niet hun belangrijkste bron van inspiratie.

Leuk weetje: Geile Scheisse is de naam voor een traditioneel Twentse worst, verwijzend naar hun Grind-core verleden en Duits voor “vette shit”!

4. Moon Unit

Wat: Indie/Rock’n Roll   Waar: Area 1    Wanneer: 22:00

“Rock ’n Roll die als gebalde energie van het podium stuitert”, dat is wat je krijgt tijdens een live optreden van MoonUnit. En op plaat blijken ze daar zeker niet voor onder te doen.

Het Alkmaarse trio MoonUnit is ontstaan in 2015. Nadat gitarist Merijn Bakker en zanger/bassist Auke Haaksma een aantal tracks hadden geschreven, werd het tijd deze nummers echt gestalte te geven. De aanvulling werd snel gevonden in drummer Sjors Ooteman.

Na intensieve schrijfsessies werd in het najaar van 2016 hun eerste EP opgenomen, in samenwerking met producer/drummer Ben Bakker. Drie catchy, energieke rock tracks en een akoestische ballad, allen gemixt door producer/gitarist Bram Bol.

De eerste single ‘Jeanny’ werd half november gereleased in een afgeladen café in thuisbasis Alkmaar, heeft inmiddels in de landelijke Indie chart plek 2 behaald en is ook een Massive Talent track.

Als je je bedenkt dat dit nog maar het begin van Moon Unit is, weet je zeker dat je dit gezien moet hebben.

5. Peter van Vleuten en Helen Botman

Wat: Story-songs   Waar: Area 2    Wanneer: 22:30

Zangeres Helen Botman en singer-songwriter Peter van Vleuten spelen tijdens Alkmaars Eigenste een aantal korte, kleine, intieme concerten. Daarbij spelen ze een selectie uit hun programma Grote Verhalen.

Grote Verhalen is een muzikaal reisverslag van maanden zwerven door Amerika, het land waar alles groter dan groot is. In een uur tijd reis je op en neer naar Amerika. Een unieke mix van ‘storytelling’ en prachtige songs, waarin ze verslag doen van hun muzikale ontdekkingsreis door de VS.

Ervaar de songs & stories over de weidse landschappen, de bijzondere ontmoetingen en de unieke mensen die Peter en Helen op hun pad vonden. Ze ontroeren je en laten je glimlachen met echte verhalen en pure muziek. Met eigen songs van Helen en Peter zelf, en akoestische covers van onder andere James Taylor, Neil Young en Leonard Cohen.

Leuk om te weten
Kaart wordt geladen...