We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Elke twee weken schrijft stand-up comedian en Alkmaarder Jacob Adriani een column over wat hem opvalt of bezighoudt. Soms puur humoristisch, soms geëngageerd, maar altijd scherp en prikkelend.

Ik ben jarig deze maand, en zoals ieder jaar heb ik géén idee wat voor cadeau ik zou willen. Net als iedereen heb ik alles al, tenzij ik hebberig ga doen. En verder hoef ik niks. Ja, een koophuis in Amsterdam, dat zou leuk zijn. Maar het enige dat je als starter kan betalen in Amsterdam is een parkeerplaats in Lelystad. En als verjaardagscadeau is dat ook niet helemaal geschikt.

Gelukkig verkoopt Greenpeace op hun website Niks

Zoals iedereen geldt ook voor mij: ik hoef eigenlijk niks. En met oog op de staat van de planeet is “niks” ook het meest verantwoorde cadeau. Gelukkig verkoopt Greenpeace op hun website Niks, voor €17,50. Dat wil zeggen, een kaartje met “Hoera! Je hebt NIKS gekregen” in een cadeauverpakking. Krijg je niks, heb je tóch nog afval. Ik hoop dat daar iemand voor ontslagen is.

Dan kun je voor duurzame cadeaus natuurlijk nog terecht bij de natuurgerichte cadeauwinkel WAAR. Daar hebben ze allerlei moois, zoals een potlood gemaakt uit een heel takje. Gewoon, een takje met knoesten erop een bochten erin, van een boom afgezaagd, loodje erin en tadaa! Je hebt een potlood. Inderdaad, toen Picasso zat te tekenen met een luxe set van Caran d’Ache deed hij de beroemde uitspraak: ja, het zijn fijne potloden, maar ik mis de schors. Aan mij niet besteed.

Dan is er altijd nog het type dat graag een cadeaubon geeft, een mensenras dat beduidend vaker voorkomt dan het soort dat graag cadeaubonnen krijgt. Klassiek is natuurlijk de boekenbon, die ook dit jaar weer de prestigieuze “Giftcard van het Jaar” heeft gewonnen (stemt u ook altijd?) in, jawel, de categorie boeken. Ze hadden nog serieuze concurrentie van de Nationale Bioscoopbon, maar ja, daar kun je geen boeken mee kopen. Zo heeft de Boekenbon toch weer weten te winnen.

Ik heb nooit begrepen waarom je universeel bruikbaar geld zou inwisselen voor specifiek te gebruiken geld mét houdbaarheidsdatum. Zijn er ook mensen die hun vrienden 60 Maleisische Ringgit cadeau doen? “Om lekker van uit eten te gaan, maar wel alleen in Kuala Lumpur.” Ik heb namelijk nog wel wat guldens, cadeaubonnen en Cambodjaanse riel liggen.

Waar ik van de Boekenbon nog snap dat het een prima prijs is bij een bingo, zijn er ook cadeaubonnen waar ik het bestaansrecht niet van inzie. Zo heeft ook Albert Heijn een cadeaubon, voor als je je vrienden net te dure boodschappen wil geven met 50% kans op beschimmelde groente. Wat zeg je met zo’n cadeau? “Wij zijn niet zulke goede vrienden dat ik je echt een cadeau gun, maar als ik je verdomme nog één keer bij de Lidl zie, zijn we helemaal geen vrienden meer.”

Steeds vaker heb ik bij een cadeau dat ik ontvang of anderen zie ontvangen het gevoel van “we moesten toch wat”. Maar je moet helemaal niks. Het lijkt me tijd voor een cultuurverandering. Wie jarig is, trakteert. Ik ben 30 augustus jarig, en vier het op 2 september met de Comedy Spotlight. Ik trakteer op een avond heerlijke comedy en verlopen boekenbonnen.

Meer info

Comedy Spotlight

Comedy Spotlight banner

De Comedy Spotlight is terug! Elke eerste donderdag van de maand organiseert Jacob Adriani de leukste avond uit in Alkmaar. Een gezellige show met 4 comedians voor maar € 10.

Benieuwd naar de nieuwe voorstellingen? Houd onze agenda in de gaten of ga naar comedyspotlight.nl. Of meld je aan voor onze maandelijks nieuwsbrief en ontvang het gemakkelijk in je mail.