We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Elke twee weken schrijft stand-up comedian en Alkmaarder Jacob Adriani een column over wat hem opvalt of bezighoudt. Soms puur humoristisch, soms geëngageerd, maar altijd scherp en prikkelend.

Het goede nieuws waar we allemaal op hebben gewacht: er is een vaccin voor koala’s! Voor wie corona even zat is, heb ik het laatste nieuws over die andere grote pandemie: die van de koala soa.

Koala’s gaan graag van bil. En wel in een boom, verticaal, aan een tak. Grotere mannetjes maken meer kans, maar vrijwel iedereen komt aan de beurt. Zij daagt hem uit, hij bijt haar nek, drie keer stoten en klaar. Het duurt niet lang. Een maand later belt de ene koala de ander met het beruchte belletje: “ik kom net van de GGD, ik moet je wat vertellen.” En zo hebben bijna alle koala’s in Australië – en daarmee alle koala’s in de wereld – inmiddels chlamydia. Dat is grappig, ja. Tot ze blind worden, onvruchtbaar raken en bij bosjes overlijden.

Zo gesteld lijkt het dat koala’s door hun vrijgevochten seksuele moraal zichzelf tot uitsterven batsen. Maar dat is niet helemaal eerlijk tegenover deze zuidelijke teddybeertjes. Koala’s hebben niet “van nature” een probleem met soa’s.

Wilde dieren populaties zijn doorgaans kerngezond. Ziekte komt voor, natuurlijk, maar epidemieën zelden. Je kunt virussen en bacteriën zien als roofdieren, en de geïnfecteerden als prooidieren. Een troep leeuwen met lekkere trek eet ook niet per ongeluk een hele populatie antilopen op, want dan is er morgen niks over voor de verjaardag van Simba. Roofdier en prooi is samen geëvolueerd en houdt elkaar in een morbide soort balans. Vanaf onze plek bovenaan de voedselketen is de natuur bijzonder mooi.

“Dat de oorzaak van de chlamydia epidemie een kinky avontuurtje was tussen een wandelende bol wol en slome boombeer is niet uitgesloten, maar helaas onwaarschijnlijk.”

De oorzaak van deze chlamydia epidemie, de patient zero van de koala soa, is hoogstwaarschijnlijk een schaap. Dat dit een kinky avontuurtje was tussen een wandelende bol wol en slome boombeer is niet uitgesloten, maar helaas onwaarschijnlijk. Het verhaal is veel minder sexy en precies wat iedereen met enige kennis van geschiedenis verwacht: de kolonisten namen gedomesticeerde dieren mee (en virussen en bacteriën en ratten en, worst of all: koloniale Engelsen) en zo hielpen ze de lokale fauna razendsnel om zeep. Het zal eens niet.

Maar waar wilde dieren doorgaans gezond zijn, zijn gedomesticeerde dieren, tja, gedomesticeerd. Ze leven met ons in onze vervuilde dorpen, met veel te veel op elkaar, en paren in kleine genetische poelen om ze te vormen tot een beest waar wij geld van kunnen plukken. Van het nieuws rondom de nertsenboeren weet intussen iedereen dat ziektes in zulke dierenpopulaties muteren en vervolgens kunnen overspringen naar mensen. Zo komen wij aan o.a. de griep, difterie, mazelen, bof, syfilis, tetanus, kinkhoest, tuberculose (tering), tyfus, pest, pokken, en ongeveer ieder scheldwoord behalve kanker. En natuurlijk onze nieuwste aanwinst: covid-19. Precies zo kwamen ook koala’s aan chlamydia.

Maar er is hoop! En wel in de meest typisch menselijke oplossing: antibiotica. Ja, een behandeling duurt enkele weken per koala en 1 op de 3 gaat eraan dood, maar dat is nou eenmaal hoe wij dingen doen. En zo houden we onszelf voor dat we niets hoeven te doen aan de kern van het probleem, namelijk de inrichting van onze samenleving, in dit geval ten opzichte van vrij seksende koalabeertjes.

Toch, 1 op de 3 koala’s die overlijden aan de antibiotica, dat vonden de goedbedoelende onderzoekers toch wel veel. En dus werd er ondertussen gewerkt aan een andere oplossing. Jawel: een vaccin. Voor koala’s. In het wild. Tegen een soa. En ook voor ziektes bij o.a. tijgers, vleermuizen, pinguïns, fretten, zwijnen, herten, en kikkers zijn vaccins in de maak. Net als ik denk eindelijk op de hoogte te zijn van elke onvoorstelbare manier waarop wij mensen de wereld steeds roekelozer naar onze hand zetten.

Let op: politiek geladen ommezwaai van onderwerp. Adem in. Bedenk dat woede vaak voortkomt uit angst, verdriet of rouw. Neem de tijd om te voelen wat je voelt. Adem uit.

Ik heb geen mening over het coronavaccin. Neem het wel of neem het niet. Je krijgt geen chip ingespoten (als de AIVD je wil tracken gebruiken ze je smartphone) en het beschermt je voor zover we nu weten behoorlijk goed tegen de meeste varianten. Dat is fijn. Maar het blijft symptoombestrijding.

Het systeem is ziek, en dat los je niet op met een spuitje. De samenleving hangt aan elkaar van soa’s, and we’re all being fucked.

Meer info

Comedy Spotlight

Comedy Spotlight banner

De Comedy Spotlight is terug! Elke eerste donderdag van de maand organiseert Jacob Adriani de leukste avond uit in Alkmaar. Een gezellige show met 4 comedians voor maar € 10.

Benieuwd naar de nieuwe voorstellingen? Houd onze agenda in de gaten of ga naar comedyspotlight.nl. Of meld je aan voor onze maandelijks nieuwsbrief en ontvang het gemakkelijk in je mail.