Vincent Melgers Frits de Beer Niels Goedel
Restaurant Granada. Een bekende naam in Alkmaar, maar wellicht nog wat ondergewaardeerd? Wij genoten er van een heerlijke avond met feilloze bediening. De kookkunsten van chefkok Stefan Goedel en souschef Govert verdienen alle lof. De mooie foto’s van Frits de Beer en het verhaal van Vincent vertellen waarom deze eerste thema-avond in Granada zeker naar meer smaakt.
“Ik heb meer in mijn mars dan een goede saté of lekkere spare-ribs. Op dit soort avonden kan ik dat laten zien. En dat vind ik leuk.”
Stormachtig en wild
Het was een stormachtige vrijdagavond, Granada had geen beter moment uit kunnen kiezen voor hun wildmenu. Zes heerlijke gangen voor de uiterst vriendelijke prijs van € 34,50. Uiteraard gecomplementeerd met een wijnarrangement dat zich echt kan meten met de betere restaurants, en dat voor slechts € 14,75 voor 6 glaasjes!
De amuse kwam op tafel en het feest kon beginnen. Het was een Rouleau van fazant met pancetta en dat zag er geweldig uit. Zo smaakte het trouwens ook. Een goed begin, met nog even een kleine shoutout naar de prosecco die erbij werd geschonken.
De tweede gang. Een prima stukje huisgerookte eend met rode kool en Alkmaarse blauwe kaas, begeleid door een mooie Montepulciano d’Abruzzo. Onze ober wist ons helder en op een leuke manier te vertellen waarom juist deze wijn een goede aanvulling is. De eend smaakte voortreffelijk en de wijn begeleidde hem vriendschappelijk onze maag in.
We keken eens goed om ons heen. Wat is Granada? Is het high end? Is het toegankelijk? Zowel het interieur als de bediening waren laagdrempelig, maar voortreffelijk. Dus ergens daartussen in heeft Granada een mooie eigen stijl.
Heerlijke combinaties van wijn en spijs
Vervolgens stond er een loempia van konijn op het menu, tezamen met een heerlijke wijn uit Roemenië. Wat velen niet weten is dat er naast goedkope arbeidskrachten en straatmuzikanten ook geweldige wijn uit het land komt. Uiteraard weer met een goede beschrijving van Mark, waarvan steeds meer duidelijk werd dat hij een zeer goede kijk heeft op wijn/spijs combinaties.
Halverwege de avond kwam de gastvrouw Manon langs onze tafel. Ze kwam van iedere tafel persoonlijk afscheid nemen omdat ze helaas geen oppas had kunnen regelen. De persoonlijke eerlijke touch paste perfect binnen wat wij al een tijdje aan het meemaken waren.
De volgende gang kwam op tafel. Kwartel met Provençaalse kruiden, sinaasappel en truffelrisotto. De combinatie van deze ingrediënten was voortreffelijk. De kwartel was tongstrelend zacht en de risotto was perfect.
Het toppunt van de avond was hert. Dit mooie stukje vlees lag al vanaf 14.00 uur keurig gaar te worden op een temperatuur van 80 graden. Het was een perfect stukje vlees. De stilte aan onze tafel bevestigde dat. Een kleine blik door het restaurant liet ons zien dat de rest van de gasten ook aan het genieten waren.
Simpel, eerlijk en persoonlijk
Chefkok Stefan deed aan het einde van de avond een ronde langs alle tafels. Ook hierin kwam de persoonlijke touch weer terug. Vervolgens schoof hij bij ons aan. Vanaf 2008 is hij samen met zijn vrouw Manon eigenaar van Granada. Wat hij wil (en doet) is iedere avond kwaliteit leveren. Maar hij kent het beperkte speelveld in Alkmaar, vandaar dat hij eens per paar maanden een thema avond doet, waarin hij zichzelf creatief kan laten gaan.
“Ik zit hier nu een tijdje en we hebben er wat moois van gemaakt. Ik ben hier gelukkig en ik wil hier blijven zitten en doen waar we goed in zijn.”
En we denken dat we namens alle gasten van de wildavond kunnen schrijven dat hij dat met een gerust hart kan en moet blijven doen. Want dat doet hij simpel, eerlijk en persoonlijk. Ga er eens eten, je wordt er gelukkig van, en je wilt blijven zitten.
Goed om te weten
De eerste thema avond was zo succesvol dat er vanaf januari om de maand een Granada thema avond plaatsvindt: elke 2 maanden genieten van amuses die meegaan met de seizoenen:
- Eerstvolgende kans: vrijdag 15 januari voor 6 gangen schaal- en schelpdieren
- Meer vlees fan? In maart kun je genieten van 6 gangen lam
Verder leuk
- Granada is trots op oester happy hour: elke middag van 16.30 tot 17.30 voor slechts € 1
- Voor kerst kun je een Mediterrane proeverij afhalen (€ 17,50 pp, minimaal 2 personen)
- Meer info: grandcafegranada.nl
Restaurant Granada
Kerkplein 5
1811KL Alkmaar
T: 072 5128115
Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 00.00
Zondag 11.00 – 00.00
Maandag gesloten